Négy éve először tesztelt szuperrakétát Észak-Korea

Észak-Korea hétfőn megerősítette, hogy fellőtt egy Hvaszong-12 típusú ballisztikus rakétát, ugyanazt a fegyvert, amellyel egykor az Egyesült Államokhoz tartozó Guam területét „célozta meg” – írja a Reuters.

A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta (IRBM) kilövéséről először a dél-koreai és a japán hatóságok számoltak be vasárnap. Ez volt a hetedik kísérlet, amelyet Észak-Korea ebben a hónapban végrehajtott, azonban 2017 novembere óta először fordult elő, hogy az ország ekkora nukleáris rakétát tesztelt.

https://www.instagram.com/p/CZYt1MUsmUg/

Az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot, hogy Észak-Korea fokozódó rakétatesztjei előfutárai lehetnek a nukleáris fegyverek és az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) újraindított kísérleteinek, és megígérte, hogy konkrét választ ad, „amelynek célja a szövetségeseink iránti elkötelezettségünk kimutatása” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő Washingtonban újságíróknak.

Észak-Korea kijelentette, hogy nyitott a tárgyalások újjáélesztésére az USA-val, azonban az amerikai kezdeményezést aláássa, hogy a washingtoni vezetés támogatja a rezsim elleni szankciókat, valamint a Dél-Koreával közös katonai gyakorlatokat.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a Reuters oldalán.

Tovább olvasom →

 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek