A kínai jegybank is érzi a nyomást

Közel két év óta először csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát a kínai jegybank hétfőn, hogy segítse a szórványos koronavírus járványgócok és az ingatlanpiaci problémák hatásait szenvedő gazdaságot.

Miután december 9-én a Fitch Ratings, pár nappal később pedig az S&P is jelezte, hogy kamatfizetési kötelezettségeik elmaradása miatt az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő immár hivatalosan is csődbe jutott, a kínai jegybanknak lépnie kellett.

Már december elején 188 milliárd dollárnyi likviditást pumpáltak a pénzügyi rendszerbe, ellensúlyozva ezzel az esetleges pénzügyi kilengéseket, most pedig megérkezett a kamatcsökkentés, ami szintén azt szolgálja, hogy a gazdaság ki tudja heverni az ingatlanpiaci szektor  megbicsaklását.

Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) 3,85 százalékról 3,80 százalékra módosították, míg az ötéves hiteleké 4,65 százalék maradt. Az egyéves hitelek referenciakamatát utoljára 2020 áprilisában módosították.

A havonta meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott kamat átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank. Az egyéves referenciakamat szolgál iránymutatásként a bankok számára a hitelkamatok meghatározásában, az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő.

A kínai központi bank a múlt héten – az idén másodszorra – csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját is, mintegy 1,2 ezer milliárd jüant (188 milliárd dollárt) bocsátva a pénzpiacokra a gazdaság élénkítése érdekében.

A kínai statisztikai hivatal által a múlt héten kiadott, novemberi adatok – a többi közt az ipari termelés és a kiskereskedelem teljesítményének alakulása – arra utaltak, hogy a kínai gazdaság fejlődése gyengült az utóbbi időben. A világ második legnagyobb gazdaságára egyebek mellett a technológiai szektor szigorúbb ellenőrzése miatt lanyhuló befektetői kedv, a szórványosan felbukkanó járványgócok miatt alkalmazott korlátozó intézkedések és az ingatlanpiac likviditási nehézségei fejtenek ki nyomást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások ()

Friss hírek