3 milliárd euró várja a fehérorosz demokráciát

Az Európai Unió 30 millió eurót mozgósít a hazájukat elhagyni kényszerült fehérorosz fiatalok és vállalkozások, a független média és a kulturális élet szereplőinek támogatására – közölte az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben.

A támogatás célja „a politikai válság által érintett fehérorosz társadalom ellenálló képességének megerősítése és lehetőségeinek kiszélesítése a demokratikus változások előmozdítása érdekében folytatott küzdelmük sikeréhez” – közölték.

A brüsszeli közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: a támogatás az EU kiállását tükrözi a fehérorosz nép mellett a szabadságért és a demokráciáért folytatott harcában. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió 3 milliárd eurós gazdasági csomagot hozott létre Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására, és ezt az EU akkor fogja aktiválni, ha Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet – tegyük hozzá, erre a november elején bejelentett, orosz-fehérorosz gazdasági unió létrehozásáról szóló hírek után vajmi kevés esély van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Oroszország már szinte saját részének tekinti Fehéroroszországot

Nem fogta vissza magát Lukasenka a BBC interjújában

A bizottsági közlemény részletezte: az uniós támogatás a független fehérorosz média esetében technikai segítségnyújtást és képzés finanszírozását jelenti egy adományozói koordinációs struktúra létrehozása révén. Az ifjúság, az oktatók és a tudományos szakemberek körében lehetőséget biztosít a nemzetközi mobilitásra.

A külföldre kényszerült vállalkozások egyebek között tanácsadási szolgáltatásokhoz juthatnak, a kultúra területén tevékenykedők pedig különböző művészeti kezdeményezések finanszírozását kérhetik, illetve forrás jut a fehérorosz művészek készségfejlesztésének támogatására is úgy Fehéroroszországban, mint külföldön.

Az Európai Unió 2020 augusztusa óta közel 65 millió euró támogatást nyújtott a fehérorosz társadalom számára – tették hozzá.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »