Pattanásos bőr kezelése – tippek és tanácsok (x)

Bár a pattanásos bőrt a legtöbben a tinédzserkor kellemetlen velejárójának tartják, azonban az aknék sokszor felnőtt nők és férfiak bőrén is megjelennek.

Megszabadulni tőlük csak gondos bőrápolással lehet, illetve az sem mindegy, hogy mikor és hogyan próbáljuk meg kinyomni őket.

Hogyan keletkeznek a pattanások?

A pattanásokról tudjuk, hogy az eltömődött pórusok következtében jönnek létre. A pórusok belső fala ugyanis a bőr egyéb részeihez hasonlóan bizonyos időközönként lehámlik. Ám ha az elhalt sejtek egymáshoz tapadnak, emellett a bőr az optimálisnál több zsírt termel (a pattanásos bőr általában zsíros is), akkor a lehámlott sejtek és a felesleges zsír egy olyan dugót képez, amely eltömíti a pórust.

Ennek a “dugónak” a felső vége feketévé válik, így máris megjelenik egy mitesszer. Ezzel azonban még nincs vége, ugyanis az eldugult pórus belsejében szaporodni kezd a Cutibacterium acnes nevű baktérium, emiatt az immunrendszer fokozza a fehérvérsejtek termelését. Az elpusztult baktériumok és fehérvérsejtek számának növekedésével a pórus fala fokozott terhelésnek van kitéve, és előbb, vagy utóbb átszakad. Ilyenkor jelenik meg a bőrön a gyulladt, fájdalmas pattanás.

Hogyan ápoljuk a pattanásos bőrt?

Az aknés bőr ápolása összetett feladat, ugyanis amellett, hogy meg kell szüntetni a gyulladást, és szabaddá tenni a pórusokat, a bőr fokozott zsírtermelését is csökkenteni kell, amivel megelőzhető a pattanások újbóli kialakulása. Mindez az alapos tisztításnál kezdődik. Használjunk pattanásos bőrre való, a Helia-D kínálatában kapható arctisztító kozmetikumokat, lehetőleg olyat, amely mélytisztító hatással rendelkezik, és a pórusok belsejéből is eltávolítja a szennyeződéseket.

Ezenfelül érdemes olyan tonikot is alkalmazni, ami összehúzza a pórusokat és gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással rendelkezik. Aknés bőr esetén a hámlasztás is kulcsfontosságú, hiszen a pattanások kialakulásának egyik oka a bőr természetes megújulási folyamatának lassulása.

A BHA-t, más néven szalicilsavat tartalmazó hámlasztók képesek a pórusok belsejébe is bejutni, és innen is eltávolítják az elhalt hámsejteket, amivel megelőzhető a további aknék megjelenése. Mindemellett természetesen a hidratálásról és a fényvédelemről sem szabad megfeledkezni, de e célra érdemes olyan könnyedebb állagú kozmetikumokat használni, amelyek nem késztetik fokozott olajtermelésre a bőrt, hanem inkább mattítanak.

Hogyan nyomjuk ki a pattanásokat?

Bár alapesetben nem javasolt otthon kísérletezni a pattanások nyomkodásával, de ha mégis nekiállunk, tartsunk be néhány alapszabályt!

A legelső, hogy csak tiszta kézzel nyúljunk az arcunkhoz.

Az éppen gyulladásban lévő, fájdalmas pöttyöket tilos nyomkodni, helyette kenjünk rá valamilyen gyulladáscsökkentő kozmetikumot! Ha a pattanás még nem érett be, azaz nem tudjuk pár könnyed mozdulattal kinyomni, akkor ne erőltessük, mert még jobban begyullad a bőr! A kinyomott aknék helyét pedig mindig fertőtlenítsük.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek