60 év felett Görögországban is jön a kötelező védőoltás

Görögország kedden bejelentette, hogy a 60 év felettiek számára kötelezővé teszi a Covid-19 elleni védőoltást. A lépés célja, hogy megfékezzék az újabb járványhullámot, amely megterheli a gyenge egészségügyi rendszert. A hatóságok tájékoztatása szerint azok, akik január 16-tól nem tesznek ennek eleget, havonta 100 eurós pénzbírsággal sújthatók.

A keddi bejelentés az első olyan az Európai Unióban, amely egy konkrét korcsoportot céloz meg; a többi országban jellemzően az egészségügyi dolgozók, illetve az egyéb, magas kockázati faktorral járó munkakörök esetében tették kötelezővé az oltást. (És persze ott van Ausztria, amely februártól mindenki számára előírja a vakcinációt.)

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő azt mondta, hogy rendkívül nehéz volt meghozni a döntést, de meg kell védeni több mint félmillió idős görögöt, akik mindeddig nem oltatták be magukat. “Ez az egészség ára” – fogalmazott.

A miniszterelnök azt azonban nem árulta el, hogy a hatóságok miként fogják betartatni a szabályt, a 100 eurós bírság ugyanis az átlagos havi 730 eurós nyugdíj tetemes részét képezi.

Görögország 11 milliós lakosságának körülbelül 63%-a rendelkezik teljes védettséggel. Bár az elmúlt hetekben kissé felgyorsult a vakcináció, egyre többen jelentkeznek oltásra, az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 60 év felettiek körében 520 000 ember még egyetlen oltást sem kapott.

Görögország ebben a hónapban kitiltotta az oltatlanokat a beltéri helyiségekből – például az éttermekből, a mozikból, a múzeumokból és az edzőtermekből -, mivel a napi koronavírus-fertőzések száma rekordokat döntött.

A járvány tavalyi kezdete óta 931 183 megbetegedést és 18 067 halálesetet regisztráltak az országban.

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply