60 év felett Görögországban is jön a kötelező védőoltás

Görögország kedden bejelentette, hogy a 60 év felettiek számára kötelezővé teszi a Covid-19 elleni védőoltást. A lépés célja, hogy megfékezzék az újabb járványhullámot, amely megterheli a gyenge egészségügyi rendszert. A hatóságok tájékoztatása szerint azok, akik január 16-tól nem tesznek ennek eleget, havonta 100 eurós pénzbírsággal sújthatók.

A keddi bejelentés az első olyan az Európai Unióban, amely egy konkrét korcsoportot céloz meg; a többi országban jellemzően az egészségügyi dolgozók, illetve az egyéb, magas kockázati faktorral járó munkakörök esetében tették kötelezővé az oltást. (És persze ott van Ausztria, amely februártól mindenki számára előírja a vakcinációt.)

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő azt mondta, hogy rendkívül nehéz volt meghozni a döntést, de meg kell védeni több mint félmillió idős görögöt, akik mindeddig nem oltatták be magukat. „Ez az egészség ára” – fogalmazott.

A miniszterelnök azt azonban nem árulta el, hogy a hatóságok miként fogják betartatni a szabályt, a 100 eurós bírság ugyanis az átlagos havi 730 eurós nyugdíj tetemes részét képezi.

Görögország 11 milliós lakosságának körülbelül 63%-a rendelkezik teljes védettséggel. Bár az elmúlt hetekben kissé felgyorsult a vakcináció, egyre többen jelentkeznek oltásra, az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 60 év felettiek körében 520 000 ember még egyetlen oltást sem kapott.

Görögország ebben a hónapban kitiltotta az oltatlanokat a beltéri helyiségekből – például az éttermekből, a mozikból, a múzeumokból és az edzőtermekből -, mivel a napi koronavírus-fertőzések száma rekordokat döntött.

A járvány tavalyi kezdete óta 931 183 megbetegedést és 18 067 halálesetet regisztráltak az országban.

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »