Barbados végleg elszakadt a brit koronától

Barbados a Karib-térség egy szigetállama, a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Nagy-Britanniától 1966. november 30-án függetlenedett; jelenleg a Brit Nemzetközösség tagja, államfője a mindenkori brit uralkodó. Legalábbis eddig így volt, ugyanis 2021. november 30-án – azaz a mai nappal – az ország köztársasággá vált, Sandra Mason elnököt pedig beiktatták.

Barbados ezzel utolsó megmaradt gyarmati kötelékeitől is megvált, közel 400 évvel azután, hogy az első angol hajók megérkeztek a szigetországba.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: ABC News / Instagram / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply