Barbados végleg elszakadt a brit koronától

Barbados a Karib-térség egy szigetállama, a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Nagy-Britanniától 1966. november 30-án függetlenedett; jelenleg a Brit Nemzetközösség tagja, államfője a mindenkori brit uralkodó. Legalábbis eddig így volt, ugyanis 2021. november 30-án – azaz a mai nappal – az ország köztársasággá vált, Sandra Mason elnököt pedig beiktatták.

Barbados ezzel utolsó megmaradt gyarmati kötelékeitől is megvált, közel 400 évvel azután, hogy az első angol hajók megérkeztek a szigetországba.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: ABC News / Instagram / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »