Ópiumgyártásba fognak az afgán gránátalmatermesztők

A szárazság, a gazdasági nehézségek és a tálib hatalomátvétel árnyékában az afganisztáni Kandahár tartomány gránátalmatermesztői egy másik terménytől várják a megváltást: az ópiummáktól.

A gránátalma kétségtelenül Dél-Afganisztán büszkesége, és régóta értékes exportcikk – volt. A vörös gyümölcsöt hagyományosan Pakisztánba, Indiába és néha a Perzsa-öbölbe exportálják, de a közelmúltbeli határkorlátozások és a repülőterek bezárása rendkívül megnehezíteti a kereskedelmet.

Noha az ópium alapvetően alacsonyabb bevételi forrást jelent a gazdák számára, mint a gránátalma, a jelenlegi körülmények között mégis nagyobb anyagi biztonságot jelent. Az ópium egyrészt hosszabb ideig eltartható és sokkal kevesebb öntözést igényel, márészt a tiltott szer értékesítése és terjesztése gyakran az országon belüli csempészhálózatra támaszkodik, így a lezárt határok nem jelentenek problémát.

Bár az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint az egyre növekvő számú máktáblák keveset nyomnak a latban Afganisztán ópiumtermelésének szélesebb skáláján – amely egyébként a világ kínálatának több mint 80 százalékát adja -, sokan attól tartanak, hogy ami Kandahárban és környékén történik, figyelmeztetés a jövőre nézve.

A teljes cikk angol nyelven olvasható a The New York Times oldalán.

Tovább olvasom →

 

https://www.instagram.com/p/CW1c22Nlbsg/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The New York Times / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek