Megijedt a világ az omikrontól, Izrael és Japán le is zárta a határait

A koronavírus új, omikron nevű variánsának globális terjedése újabb megbetegedéseket okozott Ausztráliában, Dániában, Franciaországban és Hollandiában; ez pedig arra készteti a nemzeteket, hogy gondolják újra a nemzetközi utazással kapcsolatos tervekeit. Izrael és Japán például már le is zárta a határait.

Indonéziától Szaúd-Arábiáig rengeteg ország – köztük Magyarország – vezetett már be utazási korlátozásokat a dél-afrikai régióból érkező látogatókkal szemben, hogy megelőzzék az új vírusvariáns terjedését.

Izrael odáig jutott, hogy szombaton bejelentette: minden külföldi számára megtiltja a belépést az országba, így ez az első olyan ország, amely teljesen lezárta határait válaszul az új – és potenciálisan fertőzőbb – koronavírus-változat megjelenésére. Naftali Bennett miniszterelnök nyilatkozatában kijelentette, hogy a kormány tervei szerint a lezárás 14 napos lesz; a tisztviselők remélik, hogy ezen időszakon belül több információ fog rendelkezésre állni arról, hogy a Covid-vakcinák mennyire hatékonyak az omikron ellen.

Japán szintén hasonló intézkedést hozott: Fumio Kishida miniszterelnök hétfőn közölte, hogy Japán november 30-tól megtiltja a külföldi látogatók belépését, a hazatérő japánoknak pedig kötelező karanténba kell vonulniuk, mégpedig a kormány által kijelölt létesítményekben.

Ausztrália közben bejelentette, hogy felülvizsgálja azon terveit, miszerint december 1-jétől újra megnyitja határait a szakképzett külföldiek és a diákok előtt. Ezt Scott Morrison miniszterelnök közölte hétfőn, miután két olyan személynél mutatták ki az új vírusmutánst, akik Dél-Afrikából érkeztek Sydneybe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által „aggodalomra okot adó változatnak” titulált omikron potenciálisan fertőzőbb, mint a korábbi változatok.

Számos orvosprofesszor mindazonáltal óva intett a pánikszerű reakcióktól. Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnökének elmondása szerint az omikron az eddig azonosított esetek mindegyikében rendkívül enyhe tüneteket okozott. Vezető brit szakértők szerint pedig az új vírusvariáns felbukkanása nem ok a kétségbeesésre, mert a jelenlegi vakcinák minden bizonnyal továbbra is védelmet nyújtanak a fertőzésből eredő súlyos megbetegedések kialakulása ellen.

Eddig nem okozott súlyos betegséget az új vírusmutáns

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »