Humanitárius katasztrófa szélén táncol Afganisztán

Afganisztán a világ legsúlyosabb humanitárius válságának küszöbén áll, ami még a szíriai és jemeni helyzetet is felülmúlhatja – írta az ENSZ legutóbbi, az országot érintő jelentésében, amely szerint az ország 38 milliós lakosságából mintegy 23 millió embernek nem lesz elegendő élelme a tél átvészeléséhez, hacsak nem küldenek azonnal segélyeket. Ez a szám két hónappal ezelőtt még “csak” 14 millió volt.

Afganisztán augusztusban került válságba, miután a tálib harcosok elüldözték a Nyugat által támogatott kormányt. Ez viszont arra késztette az adományozókat, hogy befagyasszák a segélyektől függő ország számára elkülönített több milliárd dolláros támogatást.

Az éghajlatváltozás által nehezített élelmiszerválság már a tálib hatalomátvétel előtt is rendkívül súlyos volt, most azonban katasztrófához közelít.

A Világélelmezési Program (WFP) ügyvezető igazgatója, David Beasley elmondása szerint miután Kabul gyorsabban elesett, mint azt bárki várta, a gazdaság is a vártnál gyorsabban menetel a szakadék felé. Ezért arra sürgette a segélyező nemzeteket, hogy az emberek érdekében haladéktalanul folyósítsák a támogatásokat.

Az ENSZ élelmezésügyi ügynökségének havi 220 millió dollárra van szüksége a csaknem 23 millió veszélyeztetett ember részleges élelmezésére a tél közeledtével. A szervezet egyébként már saját forrásait használta fel az élelmiszersegélyek fedezésére, miután egyes adományozók nem teljesítették a vállalásaikat – mondta Beasley.

A segélyszervezetek arra ösztönzik az emberi jogi kérdések miatt aggódó országokat: lépjenek kapcsolatba az új vezetéssel, hogy megakadályozzák az összeomlást, amely szerintük olyan migrációs válságot idézhet elő, mint a 2015-ös szíriai kivándorlás, amely egész Európát megrázta.

A helyzet súlyosságára néhány hete a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is felhívta a figyelmet, mondván az afgán gazdaság akár 30%-kal zsugorodhat a tálib hatalomátvételt követően. Jihad Azour, az IMF közel-keleti és közép-ázsiai osztályának igazgatója szintén humanitárius katasztrófára és migrációs válságra figyelmeztetett.

IMF: 30%-kal zsugorodhat az afgán gazdaság

Forrás: Reuters / The Economist / Kitekintő

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »