A Frontex határvédelmi repülőt vet be a La Manche-csatornánál

Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex december 1-től egy repülőgéppel segíti az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia felé irányító embercsempészek elleni küzdelmet a La Manche-csatorna európai partjainál – jelentette be vasárnap este Gérald Darmanin francia belügyminiszter az észak-franciaországi Calais-ban, ahol német, holland és belga kollégáival valamint az Európai Bizottság, az Europol és a Frontex képviselőivel egyeztetett az összehangoltabb európai fellépésről.

„Az európai repülőgép éjjel-nappal támogatni fogja a francia, a holland és a belga rendőrök munkáját” – mondta a francia tárcavezető, kiemelve, hogy Párizs továbbra is folytatni kívánja a közös munkát „brit barátaival” a Doveri-szorosban kialakult migrációs útvonal felszámolására, de „egyenlő erőfeszítéssel”. Kiemelte, hogy az európai partnerekkel történt egyeztetés „nem angolellenes, hanem Európa-párti volt”.

A találkozóról kiadott nyilatkozat szerint Németország, Belgium, Hollandia és Franciaország megállapodott abban, hogy megerősíti az embercsempészek elleni fellépés összehangolását, és ugyanakkor „javítja az együttműködést Nagy-Britanniával”.

A brit felet Párizs kizárta a találkozóról, miután Boris Johnson a Twitteren közzétett egy levelet, amelyben egyebek mellett azt javasolta, hogy a két ország mielőbb kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő migránsok visszafogadásáról.

„Folytatni kell a munkát brit barátainkkal és egy pár dolgot tisztáznunk kell velük: először is közösen kell fellépnünk az embercsempészek elleni küzdelemben, mert nem kapunk meg minden információt; a válaszok, amelyeket küldenek, nem adnak mindig válaszokat a francia rendőrök kérdéseire” – tette hozzá a francia belügyminiszter.

Darmanin szerint egyúttal „az angol vonzerő ellen is küzdeni kell”. Példaként említette azt a tényt, miszerint „az angol munkaerőpiacon személyi papírok nélkül is lehet munkát vállalni”, valamint azt, hogy „nincs legális út az angliai menedékkérelem benyújtására” a La Manche-csatorna európai oldalán.

„Miért akar annyi ember Nagy-Britanniába jutni, miért képzelik eldorádónak Nagy-Britanniát?” – tette fel a kérdést Sammy Mahdi belga bevándorlásügyi államtitkár. Stephan Mayer, a német belügyminisztérium államtitkára a migrációval foglalkozó megállapodást sürgetett az Európai Unió és Nagy-Britannia között.

A tanácskozást négy nappal azután tartották, hogy legalább 27 ember – köztük hét nő és három gyermek – a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átjutni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. Az illegálisan érkező bevándorlók 2018 óta próbálnak meg gumicsónakokon átkelni a La Manche-csatornán, amióta a calais-i kikötő és az alagútba vezető infrastruktúra védelmét Franciaország megerősítette. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a migránsok a brit oldalra.

https://www.instagram.com/p/CWsajttIP7d/

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »