Újra nekifut a kormányalakításnak Nicolae Ciuca

Romániában a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi minisztert jelöli miniszterelnöknek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alakítandó nagykoalíciós kormány élére – döntötte el csütörtökön egyhangúlag a párt végrehajtó bizottsága.

A PNL elnöke, Florin Citu ügyvivő kormányfő azt követően lépett vissza Ciuca javára, hogy a PSD leszögezte: nem tud bizalmat szavazni egy olyan politikusnak, akinek előző kormányát októberben megbuktatta. Ciucát a pártelnök javasolta a posztra, de a párt döntését nem Citu, hanem a PNL két alelnöke közölte a sajtóval. A végrehajtó bizottság arról is döntött, hogy a PNL részéről Ciuca veszi át a párt tárgyalóküldöttségének vezetését a koalíciós partnerekkel folytatandó további egyeztetéseken.

Mivel a PSD és a PNL is igényt tart a miniszterelnöki posztra, azt már korábban eldöntötték, hogy a tisztséget felváltva töltik be. A PNL továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a rotációs rendszerben a liberális kormányfő legyen az első. A PSD Marcel Ciolacu pártelnököt jelölte.

A román média Ciucát – a PNL jelöltjeként államfővé választott – Klaus Iohannis embereként tartja számon. Az elnök az első, meghiúsult kormányalakítási kísérlet után október közepén már megbízta egyszer Ciucát kormányalakítással, akkor viszont a PNL egy, az RMDSZ-szel közösen alakítandó kisebbségi kormány elfogadtatásával próbálkozott, amelyhez nem sikerült parlamenti többséget szereznie, így a miniszterelnök-jelölt visszaadta megbízását.

Ciuca 54 éves tartalékos tábornagy, Románia volt vezérkari főnöke (2015-2019) párton kívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba.

Ciuca tavaly decemberben, Orban lemondását követően, a jobbközép koalíciós kormány beiktatásáig, két hétig ügyvivőként vezette a bukaresti liberális kormányt, majd a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ részvételével alakult, majd az USR kilépése nyomán október elején megbuktatott, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányban ismét védelmi miniszterként tevékenykedett.

A PSD, a PNL és az RMDSZ tárgyalóküldöttsége csütörtök délután folytatja az előző nap felfüggesztett koalíciós tárgyalásokat a kormányprogram és a kabinet összetételének véglegesítése érdekében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »