3 és fél órás holdfogyatkozás lesz pénteken

A NASA közlése szerint péntekre virradóan az elmúlt évszázadok leghosszabb holdfogyatkozása lesz látható. A jelenséget az Észak-Amerikában, Kelet-Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban élők figyelhetik meg.

A Nappal szemben lévő Hold olyan közel lesz a Földhöz, hogy áthalad a Föld déli részének árnyékán és egy csaknem teljes holdfogyatkozás valósul meg – írja honlapján az amerikai űrkutatási hivatal.

A holdfogyatkozás 3 órán, 28 percen és 23 másodpercen át fog tartani, ez évszázadok óta a leghosszabb. Ennek során a Holdnak csak egy apró szelete lesz látható, 97 százaléka eltűnik a Föld árnyékában, a Hold és a Nap ugyanis éppen a bolygó két ellentétes oldalán fog elhelyezkedni. A Hold vöröses-barnás színű lesz, amikor bekerül az árnyékba.

https://www.instagram.com/p/CWVMUdrsVSJ/

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »