Idén is pusztítóak a természeti katasztrófák az USA-ban

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Association – NOAA) összesítése alapján az Egyesült Államokban idén több mint 500 ember vesztette életét a természeti katasztrófák következtében, amelyek egyúttal több mint 100 milliárd dolláros kárt okoztak. És még csak október közepe van.

A NOAA jelentése szerint 2021 első kilenc hónapjában 18 olyan katasztrófa történt az USA-ban, amelyek egyenként minimum egymilliárd dolláros (de sok esetben ennél jóval több) kárt okoztak. Ez sorban a hetedik olyan év az országban, amikor több mint 10 ilyen esemény történt.

A szeptember önmagában „pusztító” volt a maga természeti csapásaival: az Ida hurrikán és az általa okozott árvizek, a Nicholas hurrikán tombolása, valamint a nyugaton élő közösségeket kínzó folyamatos aszály és erdőtüzek. A teljes lista egyébként a következő:

  • kilenc súlyos vihar,
  • négy trópusi ciklon,
  • két árvíz,
  • egy aszály (hőhullámmal kombinálva),
  • egy futótűz,
  • valamint egy téli vihar (hideghullámmal kombinálva).

E katasztrófák következtében eddig 538 ember vesztette életét 2021-ben, ami „több mint kétszerese a 2020-ban bekövetkezett összes hasonló halálesetek számának” – áll a jelentésben. „Az ingatlan- és infrastruktúra-károk eddig 104,8 milliárd dollárt tesznek ki, ami már most meghaladja a tavalyi 100,2 milliárd dollárt” – írják.

Az említett természeti katasztrófák helye és ideje. Forrás: NOAA

Általánosságban elmondható, hogy az utóbbi években megsokszorozódott az Egyesült Államokat sújtó természeti katasztrófák száma: míg 1980 és 2020 között átlagosan hét ilyen esemény történt, ha csak az utolsó 5 évet nézzük, ez a szám 16-ra emelkedett. Tavaly pedig rekordszámú, 22 olyan katasztrófa történt, amely milliárd dolláros károkat okozott.

Idén az Ida hurrikán volt a „legdrágább”, a károk összege meghaladta a 60 milliárd dollárt – ráadásul a teljes „költség” még ismeretlen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNN / NOAA / Kitekintő

Friss hírek