Az egész régióban romlik a járványhelyzet, de sokat számít az átoltottság

Csehországban az utóbbi időben rendkívüli módon romlott a járványhelyzet, ezért az egészségügyi minisztériumnak erre már reagálnia kell – jelentette ki a cseh egészségügyi miniszter Prágában. Romániában sem látszik, hogy közeledne negyedik hullám tetőzése, pedig már 185 ezer aktív fertőzött van.

Egész Kelet-Európában jelentősen romlottak a járványügyi mutatók az pár hétben, az aktív fertőzöttek száma mindenhol emelkedik, Romániában és Ukrajnában már százezres nagyságrendeket láthatunk, Csehország, Szlovákia és Magyarország ebből a szempontból még jobban áll, de a napi fertőzések száma mindenhol jelentősen megugrott.

Az aktív fertőzöttek száma a régió országaiban: 

  • Ukrajna: 272.543 (43,4 millió lakos)
  • Lengyelország: 195.939 (37,8 millió lakos)
  • Románia: 185.032 (19,1 millió lakos)
  • Szerbia: 121.387 (8,7 millió lakos)
  • Ausztria: 24.537 (9,1 millió lakos)
  • Szlovákia: 23.733 (5,5 millió lakos)
  • Csehország: 20.415 (10,7 millió lakos)
  • Magyarország: 15.711 (9,6 millió lakos)
  • Szlovénia: 14.035 (2,1 millió lakos)
  • Horvátország: 11.995 (4,1 millió lakos)

Csehország

Adam Vojtech, a cseh egészségügyi miniszter leszögezte: a tárca rövidesen új óvintézkedéseket jelent be, szigorítanák például a védőmaszkok viselését az iskolákban, és az ellenőrzéseket a vendéglőkben. Vojtech elismerte, hogy a távozó kormány és a választásokon győztes, az új kormányt alakító ellenzék között nincs teljes egyetértés a járvány elleni új intézkedések terén, de tovább egyeztetnek. Ugyanakkor a felek egyetértenek abban, hogy a gazdasági és a kereskedelmi élet újabb teljes lezárására most nincs szükség.

Az egészségügyi tárca kimutatása szerint kedden 3246 új fertőzést mutattak ki a szűrések, s ez több mint a duplája az egy héttel ezelőtti adatnak. Legutóbb április 20-án volt ilyen magas a napi új fertőzések száma. Kórházi kezelésre jelenleg 620 személy szorul, kétharmaddal többen, mint egy hete. Súlyos állapotban mintegy száz beteg van. Az utóbbi hét napban 51 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben, míg egész szeptemberben az elhunytak száma 41 volt.

Románia

Az elmúlt 24 órában több mint 17 ezer személynél mutatták ki a fertőzést, és 414-en haltak meg a kór következtében. Mind a hétnapi új fertőzések, mind a hétnapi halálesetek száma folyamatosan nő, az általuk rajzolt görbe az elmúlt napokban számottevően nem laposodott, ami azt jelenti, hogy messze még a negyedik hullám tetőzése.

A romló járványadatok miatt kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be – jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő, miután megbeszélést tartott a koronavírus-járvány elleni védekezésben illetékes hatóságok vezetőivel. A korlátozások részleteit kormányhatározatban pontosítják a hét folyamán.

Iohannis példaként említette, hogy általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik. Napközben a legtöbb helyre csak a védettséget igazoló „zöld igazolvánnyal” lehet majd belépni. Az államfő kijelentette: addig van szükség korlátozásokra, amíg a kétkedőket is sikerül meggyőzni, hogy a világjárvány csak oltással fékezhető meg.

Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter egy kedd esti televíziós interjúban úgy vélte: az év végéig biztosan túljut az ország a negyedik hullám tetőzésén, de addig még sok van hátra, és az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás tovább fokozódik. A miniszter szerint a tetőzés után is probléma marad, hogy rendkívül alacsony, mintegy 36 százalékos a beoltottak aránya (az olthatóak körében), így az ország továbbra is ki lesz téve az újabb hullámoknak.

A szerdai hivatalos adatok szerint húszezerhez közelít a koronavírussal kórházban kezelt betegek száma, akik közül csaknem 1800-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A hírtelevíziók szerint e számoknak a kórházak és az intenzív osztályok befogadóképessége szab határt.

A betegfelvételi osztályok előtt mentőautók sorakoznak arra várva, hogy legalább egy folyosón elhelyezett széken hagyhassák a beszállított betegeket. A Digi24 hírtelevízióban a bukaresti Matei Bals járványkórház orvosa pedig arról számolt be, hogy az intézmény folyosóján dulakodás alakult ki kórházi ágyra váró, légszomjjal küszködő betegek között azért, hogy ki jusson oxigénhez közülük.

Átoltottság

A teljes lakosságra vetített átoltottság az alábbiak szerint alakul a fent említett régiós országokban:

Átoltottság a közép-kelet-európai régió országaiban. Sötétzölddel a teljes védettséggel rendelkezők, világoszölddel a legalább egy oltással rendelkezők aránya.
Forrás: Ourworldindata.org

Az adatokból jól látható, hogy az oltottság szempontjából az élen álló három, hasonló népességű régiós országban (Ausztria, Magyarország, Csehország) 15 – 25 ezer között áll az aktív fertőzöttek száma, míg az oltási kampányban lemaradó államokban (Ukrajna, Románia, Szerbia) bőven 100 ezer feletti ez az adat, ami még a lakosságszámmal korrigálva is óriási különbség.

Forrás: Worldometers / Kitekintő / MTI / Ourworldindata

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »