20 hónap után, kalitkákkal indult újra a tanítás a Fülöp-szigeteken

Bár a koronavírus-járvány világszerte fennakadásokat okozott a gyermekek tanításában, a Fülöp-szigeteken különösen szigorú rendszer volt érvényben egészen mostanáig. A gyerekek 2020 márciusa óta otthon tanultak, de a fővárosban még beltéri üzletekbe vagy éttermekbe sem léphettek be. Játszótérre sem mehettek. 

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök még 2020 júniusában jelentette be, hogy addig nem lesz újra jelenléti tanítás, amíg nem érhető el oltás az országban. Az oltási kampány most már zajlik, nagyságrendileg a lakosság harmada rendelkezik oltások általi teljes védettséggel és nemrég megkezdődött a 12 – 17 év közötti korosztály vakcinázása is.

Ennek köszönhetően e hét hétfőtől 120 iskola kísérleti jelleggel újra kinyitott, de az ABS CBN képriportja alapján a teljes szabadság még messze van. Érkezéskor a gyermekeknek ki kell tölteniük egy egészségügyi nyomtatvényt, megmérik a testhőmérsékletüket, majd kezet mosnak és az osztálytermekben műanyag lapokkal elválasztott kalitkákban foglalnak helyet, maszkban.

https://www.instagram.com/p/CWVEmqcKxjb/

Az érintkezések elkerülése érdekében a tanulóknak az asztaluknál kell elfogyasztaniuk ebédjüket és csak akkor hagyhatják el az osztálytermet, ha mosdóba kell menniük.

Ráadásul a gyermekeket nem csak az oktatás hiánya zökkentette ki korábban megszokott életükből, hanem további korlátozásokkal is szembe kellett nézniük, például a szabályok szerint nem mehettek játszótérre és egyéb közterületekre sem, a fővárosban pedig egészen idén novemberig a beltéri éttermekből üzletekből és bevásárlóközpontokból is kitiltották a gyermekeket.

Nevelési szakértők szerint az iskolák hosszabb távú bezárása komoly negatív hatással volt a gyermekek fejlődésére mentális egészségére.

A rendkívüli szigor már csak azért is érthetetlen, mert a Fülöp-szigetek egyáltalán nem áll rosszul a járványkezelésben, az 1 millió főre eső halálozások száma mindössze 411 (Peru: 5972, Magyarország: 3359, USA: 2352), az aktív fertőzöttek száma pedig az idei tavaszi és őszi csúcsok körül is 200 ezer körül tetőzött, ami a 111,5 milliós népességhez viszonyítva kifejezetten alacsony – legalábbis az Európában jellemző számokhoz képest. A 11,6 milliós Belgiumban például jelenleg is bőven 200 ezer felett jár az aktív fertőzöttek száma.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Instagram ; Szemlézte: Lazók Rómeó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »