Oroszország tagadja, hogy bármi köze lenne a migrációs válsághoz

Oroszországnak semmi köze a fehérorosz-lengyel határon kialakult helyzethez, de igyekszik elősegíteni a megoldását – jelentette ki csütörtökön újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A szóvivő nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy Moszkva milyen konkrét lépéseket tesz a rendezés érdekében. Elmondta ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatos kapcsolatban áll fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával.

Elismerte, hogy a fehérorosz-lengyel határhelyzet volt a fő témája Putyin és Angela Merkel szerdai telefonbeszélgetésének. Cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a két vezető között a néhány órával később újabb kapcsolatfelvétel történt volna, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Putyin és Merkel újabb eszmecserét folytat majd az ügyben.

A szóvivő „kizárólag álhírekben élő őrült ötletnek” nevezte azt az először a Bloomberg hírügynökség által megszellőztetett információt, miszerint az EU a jövő héten szankciók bevezetésére készül az Aeroflot orosz légitársaság ellen, a közel-keleti migránsok Fehéroroszországba szállításában játszott állítólagos szerepe miatt. A közlés szerint a büntetőintézkedésekhez az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozna.

Az Eho Moszkvi rádió megszólaltatta Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivőt, aki azt mondta, hogy a lengyel hatóságoknak van olyan információjuk, amely szerint az Aeroflotnak része lehet a migrációs válság kialakulásában. Megerősítette, hogy az unió mérlegeli a büntetőintézkedések bevezetését az orosz légitársaság ellen, de ez még nem jelenti azt, hogy meg is hozza ezt a döntést. Hozzátette, hogy a migránsok Fehéroroszországba szállítása nem ellentétes a nemzetközi normákkal.

Az Aeroflot csütörtökön közölte, hogy nincsenek járatai Irakba és Szíriába, illetve hogy ezen országok állampolgárai nem repültek Fehéroroszágba harmadik országokból a légitársaság gépein. Peszkov is rámutatott, hogy a migránsok légi szállítása semmilyen módon sem sérti a nemzetközi normákat.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnökhelyettese a RIA Novosznyi hírügynökségnek nyilatkozva kilátásba helyezte, hogy az Aeroflot ellen bevezetendő európai szankciók esetén Oroszország lezárhatja légterét az unió légitársaságai előtt. Sajtóértesülések szerint az orosz közeledési minisztériumban szóba került egy ilyen intézkedés lehetősége.

Peszkov egyébként nem bocsátkozott találgatásba azzal kapcsolatban, hogy hogyan érkeznek migránsok a fehérorosz-lengyel határra. Nem kívánta kommentálni azokat a fehérorosz televízióban bemutatott felvételeket sem, amelyeken orosz harci gépek szállnak a fehérorosz légtérben. A migránsok határátkelésének lehetőségére vonatkozó kérdések megválaszolását a fehérorosz és a lengyel hatóságok hatáskörébe utalta.

https://www.instagram.com/p/CWItBYojYyA/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »