Romániában épülhet meg Európa első moduláris atomreaktora

Románia és az Egyesült Államok csütörtökön kereskedelmi partnerségi megállapodást írt alá a kisméretű moduláris atomreaktorok Romániába telepítéséről – közölte a román energiaügyi minisztérium.

A dokumentum aláírását Jennifer M. Granholm amerikai és Virgil Popescu román energiaügyi miniszter jelentette be Glasgowban a kettejük találkozója után, amelyre az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülése alkalmából került sor.

A kereskedelmi partnerségi megállapodás a moduláris atomreaktorok meghonosításával próbálkozó amerikai NuScale Power és a román Nuclearelectrica állami vállalat között jött létre. Ennek értelmében Európában az első ilyen moduláris atomreaktor Romániában épülne meg 2028-ig.

A román fél közleménye szerint a karbonsemleges energiaforrás hozzájárul Románia azon vállalásának teljesítéséhez, hogy 2032-ig fokozatosan kivezesse a szénalapú energiatermelést. A közlemény Granholmot is idézte, aki elmondta, hogy az Egyesült Államok az atomenergiát létfontosságúnak tekinti a klímaváltozás elleni küzdelemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Románia 2030-ig 55 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, illetve ugyanaddig 20,8 százalékról 17,8 százalékra akarja mérsékelni a fosszilis energiahordozók importjától való függőségét. Jelenleg az atomenergia 33 százalékos arányban járul hozzá a román energiatermeléséhez.

Az ország 2019-ben írt alá egy memorandumot a NuScale Power vállalattal, majd az idén januárban Bukarest egy 1,27 millió dollár értékű vissza nem térítendő támogatást kapott, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktornak.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: valószínűleg bukta oroszországi üzemét a Volkswagen

A hét első kereskedési napját Európában teljes mértékben a Credit Suisse UBS általi átvételére adott reakciók határozzák meg. Bár a kereskedés eléggé pesszimistán indult, a délelőtt folyamán már egyértelmű visszapattanás volt látható. A befektetők figyelme most arra irányul, hogy a Wall Street hogyan reagál a felvásárlásra és a Credit Suisse kockázatos kötvényeinek lenullázására.

Read More »

Észak-Korea megregulázására szólított fel a G7-csoport és az EU

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az Európai Unió közös állásfoglalásában a tárcavezetők kijelentették: tavaly óta Észak-Korea fokozta a helyzet elmérgesedéséhez vezető tevékenységét a soha nem látott mennyiségű ballisztikus rakéta kilövésével.

Read More »