Kínai tudósok ipari gázokból állítanának elő takarmányt

Kínai kutatók elmondása szerint kifejlesztettek egy technológiát, amely segítségével az ipari kibocsátásokat takarmánnyá alakítják, ami csökkentheti az ország függőségét az importált nyersanyagoktól, például a szójababtól.

Az eljárás során szén-monoxidot, szén-dioxidot és nitrogént tartalmazó ipari gázokat szintetizálnak fehérjékké, mégpedig az etanol előállításához használt baktérium segítségével.

Kína a szójabab legnagyobb importőre; hatalmas mennyiségeket vásárol Brazíliából, Argentínából és az Egyesült Államokból. Az árucikk fontos szerepet játszott az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek kiéleződésében.

Kína a termőföldek hiánya, valamint a tehetősebb lakosság növekvő kereslete miatt továbbra is mezőgazdasági áruhiánnyal küzd, ezért megpróbálja növelni a termelést és csökkenteni a pazarlást. A Science and Technology Daily azt írta, hogy Kína takarmányfehérjékhez szükséges nyersanyagszükségletének 80%-át importból fedezik.

Na mármost, ha az ország 10 millió tonna szintetikus fehérjét tud előállítani az új technológiával, az körülbelül 28 millió tonna szójababimportnak felelne meg – jegyezték meg a kutatók. Ez egyúttal Kína dekarbonizációs programját is nagymértékben előmozdítaná – tették hozzá.

https://www.instagram.com/p/CV4Ubu9r0uX/

Forrás: Bloomberg / Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »