Engedélyezték a Merck Covid-tablettáját az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban engedélyeztek a világon először olyan gyógyszert, amely a koronavírus ellen otthon is szedhető. A molnupiravir nevű tablettát naponta kétszer kell bevennie azoknak, akiket nemrég diagnosztizáltak Covid-fertőzéssel. 

A brit gyógyszerelügyelet (MHRA) közölte, hogy a tabletta szedését olyan személyeknek engedélyezték, akik enyhe vagy közepesen súlyos Covid-betegségben szenvednek, és legalább egy kockázati tényező fennáll esetükben az alábbiak közül:

  • elhízás
  • idős kor
  • cukorbetegség
  • szívbetegség

A klinikai tesztek alapján a gyógyszer szedése körülbelül a felére csökkenti a kórházba kerülés esélyét, de a tünetek megjelenése után hamar el kell kezdeni a kúrát, mert a tapasztalatok szerint a súlyosabb eseteken már nem tudott segíteni a tabletta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Királyság első körben 480.000 kezelésre elegendő mennyiséget rendelt a gyógyszerből, amit az idei év végéig szállít le a gyártó, illetve 250,000 adagot rendeltek a Pfizer által még fejlesztés alatt álló, hasonló kísérleti gyógyszerből is. A brit kormány nem közölte a szerződés értékét, de az amerikai kormány megrendelési adataiból kiderül, hogy 1,7 millió adagot nagyságrendileg 1,2 milliárd dollárért vásárolnak, így egy kezelés értéke 700 dollár körül alakulhat.

Forrás: BBC News

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »