Engedélyezték a Merck Covid-tablettáját az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban engedélyeztek a világon először olyan gyógyszert, amely a koronavírus ellen otthon is szedhető. A molnupiravir nevű tablettát naponta kétszer kell bevennie azoknak, akiket nemrég diagnosztizáltak Covid-fertőzéssel. 

A brit gyógyszerelügyelet (MHRA) közölte, hogy a tabletta szedését olyan személyeknek engedélyezték, akik enyhe vagy közepesen súlyos Covid-betegségben szenvednek, és legalább egy kockázati tényező fennáll esetükben az alábbiak közül:

  • elhízás
  • idős kor
  • cukorbetegség
  • szívbetegség
https://www.instagram.com/p/CV2lM5DIL91/

A klinikai tesztek alapján a gyógyszer szedése körülbelül a felére csökkenti a kórházba kerülés esélyét, de a tünetek megjelenése után hamar el kell kezdeni a kúrát, mert a tapasztalatok szerint a súlyosabb eseteken már nem tudott segíteni a tabletta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Célegyenesben a Merck koronavírus elleni tablettája

Újabb nagy dobásra készül a Pfizer

Az Egyesült Királyság első körben 480.000 kezelésre elegendő mennyiséget rendelt a gyógyszerből, amit az idei év végéig szállít le a gyártó, illetve 250,000 adagot rendeltek a Pfizer által még fejlesztés alatt álló, hasonló kísérleti gyógyszerből is. A brit kormány nem közölte a szerződés értékét, de az amerikai kormány megrendelési adataiból kiderül, hogy 1,7 millió adagot nagyságrendileg 1,2 milliárd dollárért vásárolnak, így egy kezelés értéke 700 dollár körül alakulhat.

Forrás: BBC News

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »