Célegyenesben a Merck koronavírus elleni tablettája

A Merck gyógyszergyár által kifejlesztett Molnupiravir a vizsgált esetek mintegy felénél csökkentette a kórházba kerülés és a betegség halálos kimenetelének esélyét. A gyógyszer tesztjeibe enyhe és közepesen súlyos koronavírusos betegeket vontak be, és az eredmények biztatóak.

Egy olyan gyógyszer, amit otthon is be lehet venni és könnyen hozzáférhető, a kormányzat érdeklődését is hamar felkelti, vannak olyan országok, amelyek már a hatóságok végleges jóváhagyása előtt leadták megrendeléseiket. Ezzel egyrészt csökkenthető lenne a kórházak leterheltsége, másrészt pedig a jelenleg elérhető kezelési módokkal összehasonlítva a költsége is lényegesen alacsonyabb.

https://www.instagram.com/p/CUpuyAaMoDW/

A Merck által október 1-jén közzétett adatok szerint a tesztek során 385 beteg kapott a Molnupiravirból, közülük 28-an (7,3%) kerültek kórházba, halálesetet pedig egyet sem regisztráltak. Ezzel szemben a placebo-t kapott 377 betegből 53 került kórházba (14,1%) és nyolcan vesztették életüket.  Bár a minta viszonylag kicsi volt, a biztató eredmények alapján a Merck, egyeztetve a kísérletet felügyelő független megfigyelőkkel és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelettel, el is indította az engedélyezési folyamatot.

A Merck számításai szerint még idén 10 millió kezeléshez elegendő adag gyógyszert legyártanak, 2022-ben pedig tovább növelnék a termelést. A gyógyszerre máris vannak megrendelések: az amerikai kormányzat még júniusban írt alá egy 1,2 milliárd dollár értékű szerződést, amely 1,7 millió kezelést fedezne és teljesítése az FDA vészhelyzeti engedélyezésétől függ. A Merck jelezte, hogy más kormányokkal is tárgyal, Ausztrália például egy 300 ezer dózisra vonatkozó megrendelést adott le.

Forrás: Bloomberg Business / Instagram

Friss hírek