A hely, ahová a vakcinával együtt ért el a járvány híre

Mariano Quisto, egy távoli perui bennszülött közösség vezetője először idén októberben szerzett tudomást a világjárványról, amikor is egészségügyi dolgozók érkeztek elszigetelt falujába, oltóanyaggal felszerelkezve.

A Reuters kormányzati egészségügyi dolgozókkal és a Nemzetközi Vöröskereszt tagjaival érkezett az Urarina nevű bennszülött közösségbe – ennek a vezetője Quisto -, miután háromnapos hajóútra indultak a folyók mentén Iquitosból, a világ legnagyobb, közúton megközelíthetetlen metropoliszából.

Mangualban, a folyó legmagasabban fekvő falujában a lakosok a mai napig vadászó-halászó életmódot folytatnak, és fából készült, cölöpökön álló házakban élnek, ahol nincs áram. A külvilággal való kapcsolat minimális, a helyi nyelv évszázadokon keresztül elszigetelten fejlődött. Nem csoda hát, ha mindeddig a pandémia is elkerülte őket. „Nem tudtunk a Covid-19-ről, most hallunk róla először” – mondta Quisto.

„Sok-sok éve nem járt erre senki. Ezeket a közösségeket valóban elfelejtették” – mondta Gilberto Inuma, a Fepiurcha jogvédő szervezet elnöke.

Az utazás rávilágít a távoli bennszülött közösségek vakcinációjával kapcsolatos kihívásokra, valamint ezen csoportok egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének hiányosságaira. A közösség sok tagja panaszkodott, hogy bár örülnek az oltásnak, amire valójában szükségük lenne, az egy jobb, folyamatos egészségügyi ellátórendszer.

Az orvosok nélküli faluban a fejfájás, a hasmenés, a malária és a kötőhártya-gyulladás a leggyakoribb betegségek – mondta Quisto. „Nem tudjuk, hogyan gondoskodjunk betegeinkről. Ez a mi gondunk” – tette hozzá.

Az  őslakos közösségek körében a legalacsonyabb az átoltottság Peruban; kevesebb mint 20 százalékuk kapta meg mindkét védőoltást, szemben az ország egészének körülbelül a felével.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: NBC News

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »