őslakosok

A kontaktkutatás létfontosságú az őslakos amerikai közösségekben

Ahogy a koronavírus-járvány egyre terjed Arizona keleti részén, a fertőzés az itteni hatalmas rezervátumban is mindinkább megállíthatatlan méreteket ölt. A gond csak az, hogy az itt élő apacsok körében tízszer többen fertőződnek meg, mint az állam egészét tekintve. A jó hír, hogy a halálozási ráta itt jóval alacsonyabb: mindössze 1,3 százalék az arizonai 2,1 százalékkal szemben.

Read More »

Az asszimiláció és következményei

Az asszimilációval a kisebbségek társadalomba való beilleszkedését igyekeznek megoldani. De mi történik eközben a kisebbség kultúrájával, nyelvével? Hogyan tudják megőrizni identitásukat? Vagy kihalásra vannak ítélve?

Read More »

Belize: olajfúrás az ősi maja földeken

A kicsiny közép-amerikai országban évek óta eredménytelenül harcolnak az őslakos maja és az afrikai eredetű garifuna közösségek a földjeikhez való jogaikért. Most egy amerikai olajcég veszélyezteti közösségeiket, a kormány pedig nem őket, hanem a külföldi nagytőkét támogatja.

Read More »

Maja mítoszok megfejtése Budapesten

Van alapja a december 21-ére várt világvége-jóslatoknak, amelyek a maják időszámítására alapoznak? Kik a maják, és milyen tudás birtokában készítették precíz naptáraikat? Mi alapján fejtették meg írásaikat? - A Néprajzi Múzuem válaszol.

Read More »

Peru: viszonylagos nyugalom a véres tüntetés után

A perui lapok öt főre teszik az ország déli részén, Puno tartományban, több hete tartó tüntetésekből kibontakozott pénteki összecsapás halálos áldozatainak számát. A demonstrálók a helyi bányászcégek környezetszennyező tevékenységének megállítását követelik már hetek óta.

Read More »