Korlátozzák az oltásellenes tüntetéseket Olaszországban

Korlátozások léptek életbe több észak-olaszországi tartományban, miután az őszi időjárással ismét emelkedésnek indult az azonosított koronavírusos fertőzöttek napi száma, miközben a kormány az egészségügyi vészhelyzet legalább jövő tavaszig tartó meghosszabbítását mérlegeli – jelentette az olasz sajtó szerdán.

Az egészségügyi szakértők a hosszúra nyúlt nyár véget értével indokolják, hogy Olaszországban is elkezdett növekedni a napi esetszám. A tartományi elnökök részleges felelősséggel vádolják az utóbbi hetekben tartott oltásellenes tüntetések résztvevőit is.

Triesztben, ahol október közepétől mindennapossá váltak a kötelező védettség bevezetése miatti többezres demonstrációk, a prefektus betiltotta a tüntetést a város központi terének számító Piazza Unita d’Italián. A rendelkezés december 31-ig érvényes. Az utóbbi két hétben országosan a több mint 200 ezres városban és térségében a legmagasabb a 100 ezer lakosra jutó új betegek száma, amely elérte a 238-at.

A szomszédos Veneto régió elnöke, Luca Zaia is bejelentette, hogy az utcai megmozdulásokat mostantól kizárólag maszkviseléssel engedélyezi, és hasonlóan nyilatkozott Giuseppe Sala milánói polgármester is, miután a több mint egy hónapja minden hétvégén megrendezett oltásellenes tüntetések résztvevői mindenféle óvintézkedés nélkül tartózkodnak tömegesen nyílt téren.

https://www.instagram.com/p/CVmeBx0MNiK/

Az egészségügyi tárca adatai szerint október utolsó hetében több mint negyven százalékkal emelkedett az azonosított betegek száma az azt megelőző hét naphoz képest. Jelenleg a százezer lakosra mért új fertőzöttek száma országos szinten meghaladja az ötvenet, Friuli Venezia Giulia tartományban és Alto Adigéban a százat. A hatóságok hangsúlyozták, hogy többségében kórházi ellátásra nem szoruló betegekről van szó.

Az alpesi régió, Alto Adige a járvány korábbi hullámaiban is a leghosszabb ideig volt zárlat alatt. A kormányzó, Aldo Kompatscher az oltásellenesek fellegvárának nevezte a térséget, hozzátéve, hogy az esetszám további növekedése esetén készen áll a szigorításra.

A déli Campania tartományban is újra bevezették a szabadtéri maszkhasználatot, amely egyelőre csak ott kötelező, ahol nem lehet betartani az egymás közötti legalább egyméteres távolságot.

Egyelőre kontroll alatt tartják a helyzetet

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke, Franco Locatelli szerint a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. A magas átoltottságnak köszönhetően az esetszám lassan, de fokozatosan emelkedik, a kórházak nincsenek leterhelve.

A kedden végzett több mint kétszázezer teszttel több mint 2800 új beteget szűrtek ki, és 41 halálos áldozatot regisztráltak. Kórházban 2884 beteg van, intenzív osztályon 493-an, az aktív betegek száma több mint 84 ezer. A halottak száma összességében túllépte a 132 ezret, az utóbbi több mint másfél év alatt számontartott betegek száma meghaladja a 4,7 milliót. Az olaszok több mint 83 százaléka, vagyis több mint 46,6 millióan mindkét oltást felvették.

Sajtóértesülések szerint a kormány a december 31-ig tartó egészségügyi vészhelyzet, valamint a védettségi kötelezettség meghosszabbítását mérlegeli legalább 2022 tavaszáig.

Komoly problémát jelentenek az oltástagadó egészségügyi dolgozók: a La Repubblica című napilap riportja szerint az Adria-parti Rimini kórházában nyolcvan ápolót és majdnem negyven orvost helyeztek fizetés nélküli szabadságra, miután a védettségi kötelezettség bevezetése ellenére sem voltak hajlandóak oltakozni. A kórház működése napokon belül megbénulhat.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »