Újabb hamueső hullt La Palmára

A spanyol La Palma szigetén található vulkán, amely hat hete váratlanul kitört, nagyobb mennyiségű hamut lövellt ki vasárnap, egy nappal az eddigi legerősebb földrengés után – írja az ABC News.

Az Európai Unió műholdas megfigyelőszolgálatának adatai szerint a vulkán gerincéről az Atlanti-óceán felé hömpölygő lávafolyamok 970 hektárnyi területet borítottak be a szeptember 19-ei kitörés óta. A katasztrófa következtében több mint 2000 épület megsemmisült, és mintegy 7500 embert evakuálni kellett a területről.

A szakértők szerint nehéz megjósolni, hogy mikor ér véget a kitörés, mert a felszínre kerülő láva, hamu és gázok a föld mélyén zajló összetett geológiai tevékenység következményei, amelyet a jelenlegi technológiákkal lehetetlen pontosan monitorozni.

Az alábbi videón a jelenlegi állapotok láthatók.

https://www.instagram.com/p/CVs5GaurQ_L/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: ABC News / Instagram

Friss hírek

Gátrobbantás: 35-70 ukrán település víz alá kerülhet

"Becslésünk szerint 35-70 település kerülhet víz alá. Tudjuk, hogy nagy gondok lesznek az ivóvízellátással az egész országrészben, és nemcsak Herszon megyében, hanem a dnyipropetrovszki és a zaporizzsjai régiókban is. A tragédia következményei majd akkor lesznek ismertek, amikor a kiömlött víz már visszahúzódott. Kiderül, mit hagyott maga után" - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden.

Read More »

Új választásokat írhatnak ki Észak-Koszovóban

A koszovói kormány kész az ország északi, döntően szerbek lakta részein új helyhatósági választásokat tartani - jelentette ki Donika Gervalla-Schwarz koszovói kormányfőhelyettes, külügyminiszter kedden Prágában egy sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel.

Read More »

Már valamivel kevesebb tanár sztrájkol Romániában

Romániában a május 22-én általános sztrájkba lépett tanügyi alkalmazottak közül mintegy 15 ezren felvették a munkát, miután múlt héten a kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (74 400 forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi rendeletet fogadott el - közölte kedden Ligia Deca oktatási miniszter.

Read More »