Javul a helyzet La Palmán, de rengeteg a hamu

Egy hónapja, szeptember 19-én tört ki a Cumbre Vieja vulkán La Palma szigetén, azóta 7000 embert kellett kitelepíteni, közel 1500 épület elpusztult vagy használhatatlanná vált és a láva az Atlanti-óceánt is elérte, ahol egy 34 hektáros új földterületet hozott létre.

A lávafolyam mellett a rengeteg hamuval is meg kell birkóznia a sziget lakóinak, ahogy az a lenti képen is látszik, nem pár centis hamurétegről van szó, az egész táj teljesen megváltozott.

https://www.instagram.com/p/CVMcj1gMqaT/

A vulkánkitörés okozta egy hónapos kényszerszünet után hétfőn több mint négyezer gyerek számára újraindult az oktatás, de mivel a vulkán továbbra is aktív, rendkívüli szabályokat vezettek be a tanintézményekben, például a vulkáni hamu miatt nem lehet ablakot nyitni, és nincsenek szabadtéri programok sem.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdas mérései szerint az egy hónapja kitört Cumbre Vieja tűzhányóból kiömlő forró láva eddig 1956 épületet semmisített meg és 789 hektárnyi földterületet tarolt le.

María José Blanco, a spanyol földrajzi intézet (IGN) igazgatója napi értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: egy újabb lávafolyam közelít a tűzhányóból az Atlanti-óceán partjához, amely útközben felemésztette La Laguna település egyes részeit is. A korábbi feltételezésekkel szemben azonban nem érte el hétfőn a tengert, mert eddigi óránkénti 15 méteres haladási sebessége két méterre lassult.

A romló levegőminőség miatt El Paso egyes részein a hatóságok azt javasolták a helyieknek, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, de ha mégis utcára kell menniük, viseljenek FFP2-es maszkot annak ellenére, hogy a levegőbe került káros anyagok eddig nem haladták meg az egészségügyi határértéket.

A hét első napján helyreállt a légi közlekedés, miután a vulkáni hamu miatt a légitársaságok a hétvégén felfüggesztették a szigetre közlekedő járataikat.

Forrás: MTI / NBC / El País / Instagram

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »