Rekordideje húzódik a kormányalakítás Hollandiában

Hollandiában immáron 226 napja folynak a kormányalakítási tárgyalások, amire még nem volt példa az ország második világháború utáni történetében – írta az NlTimes hírportál a holland parlament adataira hivatkozva pénteken.

A parlamenti választásokat 2021. március 17-én tartották Hollandiában. Az első helyen a Mark Rutte kormányfő vezette jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) végzett, 35 mandátumot szerezve a törvényhozás 150 fős alsóházában, így megkapta a kormányalakítás lehetőségét.

A VVD, a baloldali 66-os Demokraták (D66), a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió (CU) koalíciós tárgyalásai csak október elején kezdődtek meg. Ezt megelőzően a kormányalakítási egyeztetések vezetésére felkért képviselők hónapokig küszködtek, hogy tárgyalásra bírják a feleket. A helyzetet nehezítette a Mark Rutte személye körül kialakult bizalmatlanság is. Amikor már úgy tűnt, új választásokat kell kiírni, a D66 megtörte a patthelyzetet azáltal, hogy mégis elfogadta a CU részvételét a kormányalakításban.

A parlamentbe bekerült főbb pártok mindegyike határozottan kizárta az együttműködés lehetőségét a választásokon harmadik legtöbb mandátumot szerző radikális, bevándorlásellenes Szabadságpárttal – írta az NlTimes.

Nem ez az első alkalom, hogy Mark Rutte igen hosszú idő alatt tud kormányt alakítani. A 2017 márciusi választások után 208 nap telt el, mire létrejött a koalíció, és 225 nap, mire be is iktatták a kormányt – emlékeztetett a lap.

A 2010 óta kormányzó Mark Rutte kabinetje az év elején lemondásra kényszerült a gyermektámogatási segély körül kialakult, nagy port kavaró botrány miatt. A márciusban tartott választásokat mégis a VVD nyerte: a párt kettővel több mandátumot szerzett, mint a 2017-es parlamenti választásokon. A Sigrid Kaag által vezetett D66 végzett a második helyen 27 mandátummal. Harmadik lett a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt, amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár a negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti meg, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideje hatalmon lévő kormányfője.

https://www.instagram.com/p/CUdHPYEoBJj/

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »