Izrael is megcélozza a 2050-es zéró kibocsátást

Izrael vállalja, hogy 2050-ig nullára csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – jelentette a helyi média pénteken.

Naftali Bennett miniszterelnök és Karine Elharrar energiaügyi miniszter abban állapodott meg, hogy a nem sokkal korábbi tervvel ellentétben, miszerint Izrael 2050-re 85 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását, teljesen megszüntetik azt. A kormányfő a jövő heti glasgow-i ENSZ-klímacsúcson jelenti be hivatalosan a vállalást.

Azért szigorították tovább a csökkentést, mert az állami számvevőszék súlyosan bírálta az előző kormányt elégtelen környezetvédelmi politikájáért, ezen belül azért, mert nem tűzte ki célul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának teljes megszüntetését a 21. század közepére.

„A klímaválság mindannyiunk életére kihat, de leginkább gyermekeinkére és unokáinkéra” – mondta Bennett pénteken. „Izrael az innováció nemzete, és hozzá tud járulni a világ jobbá tételéhez a rá jellemző tehetséggel és kreativitással”- tette hozzá.

„Az új klímacéllal Izrael csatlakozik a világ azon fejlett országaihoz, amelyek már dolgoznak a nulla kibocsátás megvalósításán, és megerősíti elkötelezettségét a párizsi klímamegállapodás és a hozzá kapcsolódó nemzetközi egyezmények mellett” – jelentette ki a kormányfő.

A kormány pénteki közleményében több intézkedést is bejelentett az új cél elérése érdekében: a megújuló energiaforrásokból származó energia hosszú távú tárolását szolgáló technológiák fejlesztését, a szén-dioxid légkörből történő kivonásának fejlesztését, a „zöld infrastruktúra” népszerűsítését, a fogyasztók energiatakarékos szemléletre tanítását, valamint kutatási-fejlesztési befektetéseket a „zöld energiaiparban”.

Az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Írország, Etiópia és a világ legtöbb fejlett országa már bejelentette, hogy 2050-re nulla nettó kibocsátást céloztak meg. A napokban Ausztrália is csatlakozott az előbb felsoroltakhoz, ami igen örvendetes hír, míg Kína is a héten jelentette be, hogy 2060-ra 20% alá tervezi csökkenteni a fosszilis üzemanyagok felhasználását. A kérdés csak az, hogy ez elég lesz-e.

Ausztrália is klímasemlegessé válik 2050-re

2060-as klímacélt határozott meg Kína – ez így kevés lesz

Frorás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »