Norvégia nagyon jól jár az energiaválsággal

Az európai energiaválság és a földgázárak megugrása áldásosnak bizonyul Norvégia számára, lévén bevételek áradatát jelenti egy olyan ország számára, amely már így is a világ egyik leggazdagabbja.

Szeptember volt a harmadik egymást követő hónap, hogy a hatalmas olaj- és gázmezőkkel rendelkező Norvégia exportja történelmi csúcsot ért el; a földgázeladásai hétszeresére ugrottak az egy évvel korábbihoz képest. Mindez a járványügyi korlátozások enyhítése utáni megnövekedett keresletnek, illetve az árak hirtelen emelkedésének köszönhető.

Az Európai Unió földgázimportjának 25%-át adó ország pénzügyi előnyt kovácsol a vállalkozásokat és a háztartásokat a régió nagy részében sújtó válságból, amely a blokk többi országában arra kényszeríti a kormányokat, hogy nyújtsanak állami segélyt a fogyasztóknak.

A norvég állami tulajdonban lévő Equinor, amely szerdán tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, az energiaválság győztese: nettó bevétele 2,78 milliárd dollár volt, ami több mint hatszorosa az egy évvel korábbi adatnak. Az energiaóriás teljes termelésének mintegy 35%-át Európában értékesíti.

Az Equinor Tjeldbergodden nevű ipari létesítménye. Kép forrása: Equinor

A szeptember közepén tartott választások után megalakult új norvég kormány azt tervezi, hogy folytatja az ország jövedelmező olaj- és gázmezőinek fejlesztését. Az előző kormányzat szerint a tüzelőanyagokból származó bevételek idén 72%-kal 184 milliárd koronára (18,8 milliárd dollárra) emelkednek, ami 30 milliárd koronával magasabb, mint az év elején becsülték. A válság pedig nincs múlóban; a Világbank legfrissebb nyersanyagpiaci kilátásai szerint az energiaárak még hónapokig magasak maradnak.

Norvégia mindemellett a politikai károkat is sikeresen elkerüli – nem úgy, mint például Oroszország, amelyet sok bírálat ért a válsággal összefüggésben. Moszkva ugyanis egyelőre nem küldött jelentős többletmennyiséget a régió spot piacára, arra hivatkozva, hogy a tél beköszönte előtt a hazai tárolók feltöltését is kiemelten kell kezelni.

Hazai viszonylatban ráadásul az országot nem is érinti érzékenyen az árak megugrása, hiszen áramszükségletének több mint 90%-át vízenergiából fedezi – tehát Norvégiának „megvan az a szokatlan kettős előnye, hogy jelentős gáztermelő, így profitál a magas árakból, ugyanakkor nagyon kicsi gázfogyasztó” – fogalmaznak a témában jártas szakértők.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Equinor
Szemlézte: Majoros Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »