Ausztrália is klímasemlegessé válik 2050-re

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden kijelentette, hogy Ausztrália 2050-re tervez klímasemlegessé válni, azonban ezt nem fogja jogszabályba foglalni, hanem a fogyasztókra és a vállalatokra támaszkodva hajtanák végre a kibocsátás-csökkentést.

A vállalás segíthet enyhíteni az Ausztráliával szembeni nemzetközi bírálatot, lévén az ország korábban megtagadta, hogy csatlakozzon például Nagy-Britanniához és az Egyesült Államokhoz, amelyek még az ENSZ vasárnap kezdődő klímakonferenciája előtt elkötelezték magukat, hogy 2050-ig nullára csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat.

Morrison elmondása szerint Ausztrália – amely lakosságarányosan a világ egyik legnagyobb kibocsátója az üvegházhatású gázok tekintetében, illetve jelentős exportőrnek számít a fosszilis energiahordozók piacán – nagyrészt technológiai fejlesztések segítségével kívánja elérni a kitűzött klímacélt. Az ehhez kapcsolódó állami beruházások összértéke 20 milliárd ausztrál dollár (14,9 milliárd dollár) lesz.

A kormányfő bejelentésében igyekezett mérsékelni a kibocsátáscsökkentés miatt várható, a hazai ipart és munkahelyeket fenyegető veszélyeket.

Morrison rendesen megküzdött azért, hogy támogatást szerezzen a klímacél elfogadásához koalíciós partnerétől, a Nemzeti Párttól, amelynek regionális hatalmi bázisa a mezőgazdaságra és a bányászatra támaszkodik, és régóta ellenzi az éghajlati politikát. A párt azonban vasárnap közölte, hogy támogatni fogja a nettó nulla kibocsátást.

A koalíciós partnerrel kötött megállapodás elősegíti a kormányfő politikai pozícióját azokban a régiókban, amelyek mindig is kritikusak voltak a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó gazdasági korlátozásokkal szemben – ez pedig igen jól jön neki a jövő évi választások előtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / BBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »