Konfliktusokat is előidézhet a klímaváltozás

Egy nemrégiben készült amerikai hírszerzési jelentés szerint tizenegy ázsiai, latin-amerikai és közel-keleti országot különösen érzékenyen érint az éghajlatváltozás okozta instabilitás.

Az Egyesült Államok hírszerző ügynökségei, a Fehér Ház és a védelmi minisztérium friss jelentései szerint az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, mivel az emelkedő hőmérséklet, az aszályok és a szélsőséges időjárás nagy valószínűséggel instabilitást és konfliktusokat válthat ki a fejlődő országokban.

A jelentések borzasztó képet festenek a klímaváltozás okozta növekvő kockázatokról, miközben az országok az egyre fogyó víz- és élelmiszerellátásért versengenek és határokon átnyúló migrációs hullámokkal néznek szembe.

Az éghajlattal foglalkozó új hírszerzési becslés – a maga nemében elsőként – arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás fokozza a globális feszültségeket, és 11 országot nevez meg, amelyeket különösen fenyeget ez a veszély, ha a tendenciák folytatódnak: Afganisztán, Mianmar, India, Pakisztán, Észak-Korea, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Kolumbia és Irak.

„Úgy értékeljük, hogy ahogy a fizikai hatások és a geopolitikai feszültségek erősödnek, a klímaválság egyre inkább súlyosbítja az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegető kockázatokat. A geopolitikai robbanáspontok – különösen 2030 után – kritikus szintre érhetnek, lévén az e szempontból kulcsfontosságú országoknak és régióknak az instabilitás növekvő kockázatával és a humanitárius segítségnyújtás szükségességével kell szembenézniük” – áll a jelentésben.

Az említett 11 országon kívül a titkosszolgálati jelentés azt is megállapítja, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg megnöveli az instabilitás kockázatát Közép-Afrikában és a csendes-óceáni kis szigetállamokban is, amelyek „a világ két legsebezhetőbb területe”. A jelentés szerint emellett az olajból és más fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételek csökkenése valószínűleg tovább terheli a közel-keleti országokat, amelyek várhatóan rendkívüli hőségtől és hosszabb aszályoktól szenvednek majd.

Forrás: National Intelligence Estimate

A Pentagon által készített beszámoló még sötétebb képet fest: eszerint az emelkedő hőmérséklet súlyosbíthatja a migrációhoz vezető tényezőket, sőt, akár kormányok összeomlásához is vezethet. „A legrosszabb forgatókönyv szerint az éghajlatváltozással összefüggő hatások olyan gazdasági és társadalmi lavinákat indíthatnak el, amelyek hozzájárulnak a tömeges migrációs események kirobbanásához, politikai válságokhoz, zavargásokhoz és a regionális erőviszonyok megváltozásához, sőt, akár egy-egy állam összeomlásához” – írják.

A Fehér Ház jelentése ehhez hozzáteszi, hogy a klímaváltozás által táplált migráció nagyobb nyomást gyakorolhat Amerikára és szövetségeseire, mivel a migránsok valószínűleg olyan demokratikus, stabil országokban keresnek majd menedéket, amelyek betartják a nemzetközi menedékjogi egyezményeket. Az értékelés szerint Oroszország, Kína és „az USA egyéb ellenlábasai” megpróbálhatják kihasználni az éghajlatváltozás hatásait, hogy a migránsokat az Egyesült Államokba tereljék és ezáltal szítsák a feszültséget az ország és stratégiai partnerei között.

Az USA és Európa hatékony stratégiája nélkül Kína, Oroszország és más kormányok befolyást szerezhetnek azáltal, hogy támogatást nyújtanak a migrációval kapcsolatos politikai zavargások kezelésével küzdő országok számára – áll a dokumentumban.

A Biden-kormányzat nem véletlenül most tette közzé a fenti jelentéseket, mivel a világ vezetői a jövő hónapban a skóciai Glasgow-ban találkoznak, hogy döntő fontosságú tárgyalásokat folytassanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemről.

Széthúz a világ a klímakonferencia előtt

Klímaválság: víz alá kerül a világ, ha nem cselekszünk

Forrás: NBC News / Kitekintő
Szemlézte: Majoros Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »