Szigorítják a járványügyi intézkedéseket Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a koronavírus-fertőzés terjedését gátló óvintézkedések szigorítására utasította a régiók kormányzóit, miközben az újonnan diagnosztizált esetek száma először haladta meg a 37 ezret Oroszországban.

A rendelet értelmében a kormányzóknak a fogyasztóvédelmi felügyelettel (Roszpotrebnadzor) együttműködve biztosítaniuk kell az azonosított új koronavírusos fertőzöttek, a fertőzésgyanús emberek és mindazok elkülönítését, akik kapcsolatba léptek velük. Az elnök emellett azt ajánlotta a regionális vezetőknek, hogy az általuk igazgatott területen a be nem oltott 60 év felettiek vonuljanak önizolációba, valamint hogy a 60 évnél idősebb és krónikus beteg alkalmazottakat irányítsák át távmunkára.

A hatóságoknak ellenőrizniük kell a maszkviselési és távolságtartási előírások, valamint a szórakozóhelyek és éttermek este 11 és reggel 6 óra közötti bezárására vonatkozó tilalom betartását. Az elnöki utasítás kiterjed az összes közlekedési eszközre vonatkozó járványügyi előírás betartásának felügyeletére is. A rendelet betartását a regionális elnöki megbízottak fogják felügyelni, a kormányzóknak november 30-tól kezdve havi rendszerességgel kell jelentést tenniük a helyzetről.

Putyin emellett felhatalmazást adott a védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma alá tartozó személyi és eszközállomány mozgósítására azokban a régiókban, ahol súlyos helyzet alakul ki. Az elnök utasította az orosz kormányt, hogy a szövetségi költségvetésből szerezze be és szállíttassa le a régióknak az új koronavírusos betegek kórházi kezeléséhez szükséges gyógyszereket.

A kormány napi szinten köteles felügyelni a kórházi és ambuláns kezeléshez szükséges gyógyszerek és eszközök elérhetőségét. A kabinet október 31-től havonta köteles jelentést tenni a helyzetről.

Az elnök a tesztelés kiterjesztésére és a védőoltási és újraoltási kampány felgyorsítására utasította a kormányt – különös tekintettel a 60 év feletti korosztályra -, továbbá elrendelte, hogy a munkavállalóknak a vakcinációt követően biztosítsanak két fizetett szabadnapot.

Putyin korábban rendelkezett arról, hogy október 30. és november 7. között – a stratégiai és létfontosságú ágazatokon kívül – fizetett kényszerszabadságot vezessenek be az országban. A 85 régió közül hatban már hétfőtől él a munkaszünet.

Egyhetes kényszerszünet jöhet Oroszországban a járvány miatt

Egy hétig az iskolák is zárva lesznek Oroszországban

Az orosz operatív törzs hétfőn közölt adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma 37 930-cal 8 279 573-ra emelkedett az országban. A napi növekmény 0,46 százalék, a tünetmentes esetek aránya 9 százalék.

A koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1069-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma 231 669-re nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

A felépültek száma 20 690-nel 7 186 611-re emelkedett. Az országban 861 293 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 205,3 millió, az elmúlt napon pedig 594 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 867 569 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply