Egyhetes kényszerszünet jöhet Oroszországban a járvány miatt

Tatyjana Golikova egészségügyért és demográfiáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes kedden országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30-a és november 7-e között a járványhelyzet romlása miatt, miközben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött.

Golikova a járvány elleni küzdelem koordinációs tanácsának elnökségi ülésén indítványozta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

A miniszterelnök-helyettes emellett azt is javasolta, hogy egyes, a munkaszünet után november 7-én újranyitó objektumokba csakis az oltottságot vagy a fertőzésből történt felgyógyulást igazoló QR-kóddal, negatív PCR-teszttel, illetve az oltás alóli felmentés igazolásával lehessen belépni. Golikova azt tanácsolta a be nem oltott, nem dolgozó nyugdíjasoknak, hogy vonuljanak önkéntes karanténba.

A munkaadóknál szorgalmazta: a nem oltakozott, 60 évesnél idősebb alkalmazottaikat legalább négy hétre irányítsák át távmunkára, hogy alkalmat nyújtsanak számukra a védőoltás beadatására, továbbá indítványozta, hogy a dolgozók kapjanak két pótlólagos szabadnapot a vakcinációra.

A Golikova által javasolt „kényszerintézkedéseket” Mihail Misusztyin miniszterelnök a támogatásáról biztosította és közölte, hogy szerdán Vlagyimir Putyin elnök elé fogják terjeszteni őket. A kormányfő „kritikus fontosságúnak” nevezte az oltási kampány ütemének felgyorsítását.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője azt mondta, hogy az esetszám az ország 85 régiója közül 79-ben növekszik. Mihail Murasko egészségügyi miniszter hangsúlyozta a kórházak tehermentesítésének szükségességét, és közölte, hogy a kórházakban jelenleg 255 ezer beteget ápolnak. A tárcavezető szerint az országban összesen 274 ezer olyan kórházi ágy áll rendelkezésre, amely új koronavírusos fertőzöttek ellátására alkalmas.

Az orosz operatív törzs keddi adatai szerint az elmúlt egy nap alatt 1015-en vesztették életüket koronavírus-fertőzés következtében, ezzel az áldozatok száma immár 225 325-re emelkedett. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék. Az igazolt fertőzöttek száma 33 740-nel 8 060 752-re nőtt. Az esetszámok napi növekménye 0,42 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,4 százalék. A felépültek száma 23 426-tal 7 040 481-re emelkedett. Az országban 794 946 aktív esetet tartanak számon.

Az aktív fertőzöttek számának alakulása Oroszországban. Forrás: Worldometers

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »