Egy hétig az iskolák is zárva lesznek Oroszországban

Csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium egységes országos tanítási szünet bevezetését javasolta az iskolák számára az október 30. és november 7. közötti időszakra a koronavírus-járványhelyzet romlása miatt, miközben mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma új napi rekordot döntött meg.

Ugyanerre az egyhetes időszakra Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán országos munkaszünetet rendelt el, lehetővé téve a régiók számára, hogy szükség esetén, a járványhelyzet helyi alakulásának megfelelően, már október 23-tól bevezessék, vagy a november 7. utáni időszakra is meghosszabbítsák a kényszerszabadságot.

Az orosz egészségügyi tárca Telegramon megjelent közleménye szerint a negyedéves rendszerben oktató iskolákban – ilyen az oktatási intézmények többsége – a rendes tanítási szünet egyébként is a nevezett napokra esik. A minisztérium az oktatás felfüggesztését javasolta a hathetes ciklusokban – az öt hét oktatás/egy hét szünet rendszerben – működő iskoláknak is, ahol a pihenés időszaka az idei ütemezés szerint november 15-én kezdődne meg.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere közölte, hogy az orosz fővárosban a következő napokban „történelmi csúcsokat érhet el” az új koronavírusos fertőzések száma, ezért a munkaszünet itt már két nappal az országos leállás előtt, vagyis október 28-án megkezdődik, a városi infrastruktúra és a folyamatos üzemű vállalatok kivételével. A leállás így a következőket érinti:

  • A gyógyszertárak, valamint az élelmiszert és az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek kivételével felfüggesztik a kereskedelem, a szolgáltatások, a vendéglátás, a sport, a kultúra, a szabadidő és a szórakoztatás területén működő vállalkozások és szervezetek tevékenységét.
  • A közétkeztetési létesítmények csak a szállodákban, illetve elvitelre és kiszállításra működhetnek.
  • Az okmányirodák kizárólag sürgős anyakönyvi szolgáltatásokat fognak nyújtani, az óvodák, az iskolák és a gyermekek számára létesített foglalkoztatási és szabadidőközpontok működését szüneteltetik. A felső- és középfokú szakképzési intézmények visszaállnak a távoktatásra.
  • A moszkvai közegészségügyi intézmények továbbra is biztosítják a rutinszerű orvosi ellátást, de fogorvoshoz csak sürgős esetben lehet fordulni.
  • A színházak és múzeumok továbbra is működnek, de csak QR-kóddal látogathatók, a helyiségek legfeljebb 50 százalékos kihasználtsága és védőmaszk viselése mellett. Külön hatósági engedély nélkül tilos kulturális, szórakoztató, sport-, promóciós és egyéb rendezvényeket tartani.
Az orosz operatív törzs csütörtökön közölt adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma 36 339-cel 8 131 164-re emelkedett. A napi növekmény 0,45 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,9 százalék. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1036-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 227 389-re nőtt. Október folyamán immár 14. alkalommal dőlt meg a halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék. A felépültek száma 25 231-gyel 7 065 712-re emelkedett. Az országban 812 168 aktív esetet tartanak számon.

Rendre dőlnek meg a koronavírus-rekordok Oroszországban

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »