Halványulóban Hongkong meghatározó pénzügyi szerepe

Egy pénzügyi ágazati csoport hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Hongkong “zéró-Covid politikája” és a nemzetközi utazókra vonatkozó szigorú karanténkövetelmények veszélyeztetik a város pénzügyi központ-státuszát.

Az Asia Securities Industry and Financial Markets Association (ASIFMA) szerint a tagok – köztük a világ néhány legnagyobb bankja és vagyonkezelője – körében végzett felmérés azt mutatta, hogy 48%-uk fontolgatja: elköltözteti tevékenységét Hongkongból a működési kihívások miatt, amelyek között az afölött érzett aggodalom is szerepelt, hogy mikor és hogyan oldják fel az utazási és karanténkorlátozásokat.

Jelenleg Hongkongban vannak érvényben a világ egyik legszigorúbb utazási korlátozásai. Ez a járvány szempontjából sikeres stratégia, ugyanis a város gyakorlatilag Covid-mentes övezet, azonban a regionális rivális Szingapúrtól eltérően, amely lassan újranyitja határait, a kínai fennhatóságú terület egyelőre nem tervez nyitni.

Ezért azonban “Hongkong státusza mint pénzügyi központ egyre nagyobb veszélyben van” – írta Mark Austen, az ASIFMA vezérigazgatója  Paul Chan hongkongi pénzügyminiszternek címzett nyílt levelében.

A levél egy sor ajánlást fogalmaz meg; többek között egy ütemterv készítését a hongkongi “zéró-Covid stratégia” megszüntetésére, amely túlmutat a Kínával közös határok megnyitásán. Emellett az oltási kampány felgyorsítását szorgalmazzák.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply