EU-csúcs: az energiaválság, a járvány és a klímavédelem volt eddig terítéken

Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan, illetve a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről – közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében péntek hajnalban, a kétnapos uniós csúcs első munkanapját követően.

Az uniós tagállamok állam- illetve kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban közölték: az Európai Bizottság október közepén bemutatott, a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet kezelését célzó intézkedéscsomagja hasznos elemeket tartalmaz úgy rövid, mint hosszú távon.

Leszögezték: a tagállamoknak és az uniós bizottságnak sürgősen, a lehető legjobban ki kell használniuk az eszköztár kínálta lehetőségeket a magas energiaárak hatásainak rövidtávú kezelésére, a leginkább rászoruló fogyasztók megsegítése és az európai vállalatok támogatása céljából.

A tagállami vezetők felkérték az Európai Bizottságot, tekintse át, hogyan működnek az unió gáz- és villamosenergia-piacai, és vizsgálja meg az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével kapcsolatos spekulatív tevékenységeket, amelyek során a vállalatok engedélyeket szereznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellensúlyozására az európai értékpapírok segítségével.

Felkérték az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy mihamarabb mérlegeljék az intézkedéseket, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a háztartások és a vállalatok megfizethető áron jussanak hozzá az energiához, ellenállóbbá tegyék az EU energiarendszerét, és hozzájáruljanak a klímasemlegesség elérését célzó biztonságos átmenethez. A vezetők továbbá felkérték az Európai Beruházási Bankot: vizsgálja meg, miként tudná felgyorsítani a zöld átmenetet segítő beruházásokat.

https://www.instagram.com/p/CVTCYy9KrM6/

A koronavírus-járvány európai helyzetével kapcsolatban közölték, hogy a beoltottak számának növelése érdekében fokozni kell az oltási kedvet és az oltóanyagokkal kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelmet, különösen a közösségi média platformjain. Figyelni kell a lehetséges új vírusváltozatok megjelenésére és elterjedésére, illetve a válság tapasztalatai alapján erősíteni kell az EU ellenálló képességét és felkészültségét is. A jövőbeni egészségügyi vészhelyzetek megelőzése és az azokra való reagálás biztosítása érdekében az egészségügyi unió jogalkotási csomagjáról szóló tárgyalások lezárására van szükség – tették hozzá.

A tagállami vezetők megbeszélést folytattak a klímavédelmi célkitűzésekről is a novemberben Glasgow-ban, az ENSZ szervezésében tervezett klímakonferenciát megelőzően. Leszögezték, hogy erősíteni kell a klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedéseket, összhangban a párizsi klímaegyezménnyel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5 Celsius fok alatti emelkedés elérésére. Az Európai Tanács emlékeztetett, hogy az EU-nak és a tagállamoknak folytatniuk kell az éghajlatváltozás elleni finanszírozásuk növelését.

Az uniós csúcstalálkozó pénteken a migrációs helyzet áttekintésével folytatódik – közölte Barend Leyts.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »