Európába is begyűrűzött a szénhiány

Ha energiatermelésről van szó, a hírekben és a politikusok nyilatkozataiban manapság nagyobb hangsúlyt kapnak a megújuló energiák, szinte minden a klímasemlegességről és az elektromos átállásról szól. Ami persze üdvözlendő, de ne felejtsük el, hogy valójában még mindig a szén az egyik legfontosabb nyersanyag – amiből most hirtelen világszerte kevés lett. 

Kínában a szén például az energiamix 60%-át adja, és mivel a szén ára nagyon megugrott a növekvő kereslet miatt, nincs elegendő kínálat azon az áron, ahol az energiaszolgáltatók az államilag meghatározott árak mellett még nyereségesen tudnák működtetni az áramhálózatokat – ilyenkor jönnek a tervezett korlátozások és a nem tervezett áramszünetek.

Németországban ennél minden szempontból jobb a helyzet, ott a lignit és a szén együttes aránya mintegy 26%-ot tesz ki az idei első féléves adatok szerint, így az ország nem függ annyira a széntől, mint Kína, de a kínálati oldal akadozása már érezhető.

Az egyik német energiaszolgáltató, a Steag GmbH például ideiglenesen kénytelen volt lezárni az ország nyugati részében található Bergkamen-A erőművét, mert kifogytak a szénből. Ez a kényszerszünet nem sok jót vetít előre a télre, ha hideg tél jön és megmarad a kínálati oldal hiánya, akkor egyéb forrásokból kell majd pótolni a hiányzó energiamennyiséget. Ilyen esetben pedig nem is olyan kevés az a 26%.

“Kifogytunk a szénből” – mondta Daniel Mühlenfeld, a Steag szóvivője. “Erős a kereslet a szénre jelenleg, másodsorban pedig erős a kereslet a vízi szállításra is. És mivel Bergkamen nem rendelkezik vasúti összeköttetéssel, itt nincsenek logisztikai alternatívák.”

https://www.instagram.com/p/CUkUBTcjA4J/

Forrás: Bllomberg Green / Instagram / Kitekintő

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »