Újabb kormányfőjelöltje van Romániának

Nicolae Ciuca védelmi minisztert javasolja a kormányfői posztra a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kormányalakítási tárgyalások csütörtökön kezdődő második fordulójában – jelentette a román média.

Klaus Iohannis államfő csütörtökre újabb konzultációkra hívta a pártokat, miután a kormányalakítással múlt héten megbízott Dacian Ciolos kabinetjének elfogadását szerdán elutasította a parlament.

Ciuca 54 éves tartalékos tábornagy, Románia volt vezérkari főnöke (2015-2019) pártonkívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba. Ciuca tavaly decemberben, Orban lemondását követően, a jobbközép koalíciós kormány beiktatásáig, két hétig ügyvivőként vezette a bukaresti liberális kormányt, majd a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányban ismét védelmi miniszterként tevékenykedett.

A román média a párt éléről államfővé választott Iohannis közbelépésének tulajdonítja a PNL irányváltását.

Bár a PNL vezetői még szerda este is azt hangoztatták, hogy a PNL újonnan megválasztott elnökét, Florin Citut javasolják a kormányfői posztra, csütörtök reggel a párt végrehajtó testülete egy ötperces ülésen egyhangúlag megszavazta, hogy nem erőlteti tovább – az USR és a PSD által elfogadhatatlannak tartott, a parlamentben megbuktatott – Citu kormányfő-jelöltségét, hanem az államfő bizalmi embereként ismert Ciucát jelöli a posztra.

Médiaértesülések szerint Citu háttérbe vonulása nem a jobbközép koalíció helyreállítása előtt akarja megnyitni az utat: Ciuca most egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány számára kérne bizalmat a parlamenttől, de nem az eddigi jobbközép koalíciót felrugó USR, hanem a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező, 2019 óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számítva.

Dacian Ciolos csütörtökön leszögezte: az USR nem szavaz bizalmat egy nélküle alakult kisebbségi kormánynak, mert az – parlamenti többség híján – nem lesz képes megvalósítani a szükséges reformokat.

A csütörtöki kormányalakítási tárgyalások előtt Marcel Ciolacu, a PSD elnöke nem nyilatkozott arról, támogatnának-e a szociáldemokraták egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormányt, de elemzők szerint nem valószínű, hogy a PSD továbbra is ragaszkodna az előrehozott választásokhoz, és bevállalná a bűnbak szerepét a politikai válság elnyújtásáért a jelenlegi katasztrofális járványhelyzetben.

A kormányalakítási egyeztetések csütörtökön kora délután érnek véget, ezt követően várhatón a román államfő bejelenti, kit bíz meg kormányalakítással.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply