Friss hírek

Rendre dőlnek meg a koronavírus-rekordok Oroszországban

A koronavírussal fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak számában is megdőlt a napi rekord Oroszországban – írta csütörtökön az Interfax hírügynökség a járványügyi válságtörzsre hivatkozva.

Az elmúlt napon 31 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 986 ember vesztette életét a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében. A fertőződések száma most első ízben haladta meg a harmincezret, de a halottak száma is minden eddiginél nagyobb volt.

A járvány kezdete óta így 7 892 980 fertőzöttet és 220 315 halálesetet regisztráltak Oroszországban. A fertőzöttek száma szeptember 20-a körül kezdett növekedni, október kezdete óta pedig az orosz régiók zömében felfutás tapasztalható.

A napi új fertőzéses esetek száma Oroszországban – a grafikonon is jól látszik az elmúlt egy hónapban tapasztalható meredek növekedés. Kép forrása: Worldometers

Mihail Murasko egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy a fertőzöttek száma a továbbiakban is növekedni fog, ha nem vezetnek be korlátozásokat az emberek kapcsolattartására vonatkozóan, és nem gyorsul fel az oltási kampány. Murasko arra kérte a karanténba vagy nyugdíjba vonult orvosokat, hogy oltassák be magukat, és térjenek vissza a szakellátásba.

Az egészségügyi tárca szerint a mostani járványhullám a fertőzöttek számának gyors növekedésében különbözik az előzőektől, illetve abban is, hogy sok olyan páciens van, akinél “villámgyors” a betegség lefolyása, két-három napon belül intenzív kórházi ellátásra szorulnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Kreml eddig is a lassú oltási kampánnyal magyarázta a halottak számának növekedését, ezért oltakozásra szólította fel az embereket. Mihail Misusztyin miniszterelnök kedden azt mondta, hogy az ország lakosságának mintegy harmada, 43 millió ember lett teljesen beoltva. A hatvanöt év felettiek körében ez az arány 42 százalékos. Oroszországnak ugyanakkor négyfajta saját fejlesztésű vakcinája van, és a világ számos országába szállít oltásokat, illetve külföldön is gyártanak orosz fejlesztésű oltóanyagokat.

A válságtörzs csütörtökön bejelentette, hogy Moszkva több ország – köztük Hollandia, Svédország, Norvégia, Irán, Szlovénia, Omán, Tunézia és Thaiföld – esetében november 9-én feloldja a kereskedelmi repülőjáratokra bevezetetett repülési tilalmat. A korlátozást a járvány kitörésekor, tavaly vezették be, és azóta fokozatosan enyhítettek rajta. A légiforgalom szüneteltetése komoly csapást mért az orosz légitáraságokra.

Forrás: MTI / Worldometers

 

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »