A nyitott lengyel határ miatt aggódnak a német rendőrök

A Lengyelországgal közös határszakasz védelmének megerősítését sürgeti a határigazgatásért felelős német szövetségi rendőrség szakszervezete a menedékkérők számának emelkedése miatt – írta hétfőn a Bild című lap.

Heinz Teggert szakszervezeti vezető a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszternek írt levelében kiemelte, hogy ideiglenesen vissza kell állítani az átkelők ellenőrzését a Lengyelországgal közös határszakaszon, mert „szinte robbanásszerűen” emelkedik a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon érkező migránsok száma.

Az engedély nélküli belépések és az embercsempészet területén rögzített adatok a német-osztrák határszakaszon 2013-ban tapasztalt szintnek felelnek meg. Abban a térségben a helyzet 2015-ben érte el „szomorú csúcspontját”, amikor „a határ biztonsági struktúrájának összeomlása” a migránsok tömeges és ellenőrizetlen beáramlásához vezetett. Ez „nem ismétlődhet meg újra” – hangsúlyozta a határigazgatást végző rendőrök érdekképviseletének vezetője a Bild által idézett levelében.

Teggert hozzátette, hogy tetézi a bajt a koronavírus-világjárvány, amelynek következtében „kollégáink jelentős egészségügyi kockázatnak kitéve” dolgoznak, mivel az engedély nélküli határátlépők származási országaiban, például Irakban, Szíriában, Afganisztánban továbbra is gyakori a fertőzés az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) és a hatóságok csak nagyon ritkán regisztrálják az eseteket. Ráadásul „az embercsempészés során” természetesen nem tartják be a Németországban és máshol Európában érvényes higiéniai előírásokat – fejtette ki a szakszervezeti vezető.

Alina Vick, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben a kormány szóvivőinek tájékoztatóján kérdésre elmondta, hogy a tárcánál ismerik Heinz Teggert levelét. Mint mondta, az illegális migráció augusztus óta erősödik a német-lengyel határszakaszon, eddig mintegy 4500, engedély nélküli belépést regisztráltak. A tárca megkezdte az egyeztetéseket a helyzet kezeléséről, mások mellett a lengyel partnerekkel. Horst Seehofer a szerdai kormányülésen tart beszámolót erről – ismertette Alina Vick.

Steffen Seibert vezető kormányszóvivő hozzátette: egyesek ugyan úgy próbálják beállítani a helyzetet, mintha a 2015-ös állapotokra hasonlítanának, de „messze nem ott tartunk”.

A Bild a hírportálján egy másik, a kormányszóvivői tájékoztató után közölt hétfői jelentésében azt írta, hogy Horst Seehofer egyetért a szakszervezet kezdeményezésével, és a napokban tárgyalt is a szövetségi rendőrség vezetőivel. Mint írták, a miniszter is „küzd” a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáért, és a kormány szerdai ülésén azért lép majd fel, hogy gyorsan döntést hozzanak az ügyben.

Németország és Lengyelország egyaránt az Európai Unió állandó belső határellenőrzés nélküli, úgynevezett schengeni övezetéhez tartozik. A két ország határán így szabad az átjárás, a szövetségi rendőrség pedig úgynevezett mélységi ellenőrzéseket végez a határtól számított 20-30 kilométeres zónában.

A schengeni övezet működéséről szóló közösségi szabályok szerint amennyiben egy tagállam közrendje vagy belső biztonsága szempontjából azonnali intézkedés szükséges, az érintett tagállam kivételesen és haladéktalanul visszaállíthatja a határellenőrzést a belső határokon, de erről tájékoztatnia kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot.

Németországban egyelőre egy határszakaszon, Bajorország tartomány és Ausztria határán folytatnak állandó ellenőrzést az átkelőknél. Az ugyancsak schengeni belső határon 2015 szeptemberében állították vissza az ellenőrzést, az akkori menekülthullám miatt.

A Németországba Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Németországba a legutóbbi nagy migrációs hullám idején, 2015-ben, mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de a százezret így is minden évben meghaladta.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »