Már a lengyel határra is iraki menekülteket küld Fehéroroszország

Az utóbbi három nap alatt 349 migránst tartóztattak fel a lengyel-fehérorosz határ egyik szakaszán, ami több, mint tavaly egész évben – derül ki a lengyel határőrség hétfői közleményéből. A migrációs válságról telefonon egyeztetett aznap a lengyel és a litván elnök.

A mintegy négyszáz kilométeres lengyel-fehérorosz határ több mint felét őrző lengyel Podlasiei Alakulat honlapján található adatok szerint péntektől vasárnapig összesen 349, mindenekelőtt Irakból és Afganisztánból származó migránst tartóztattak fel. A legnagyobb, 85 főt számláló csoportra a lengyel határőrök szombaton bukkantak.

Az év eleje óta csak a Podlasiei Alakulat által ellenőrzött szakaszon 871 illegális határátlépőt vettek őrizetbe – olvasható a közleményben. A honlapon elérhető statisztikák szerint ezen a határszakaszon tavaly egész évben összesen 114 illegális bevándorlót vettek őrizetbe. A teljes lengyel-fehérorosz határvonalra vonatkozó adatokat egyelőre nem tették közzé.

A feltartóztatott személyeken a közlemény szerint koronavírus-teszteket végeznek, és a személyazonosságuk, származási országuk megállapítását célzó ellenőrzés után őrzött menekültközpontokban szállásolják el őket bírósági döntés alapján.

Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök közös pénteki közleményében leszögezte: Minszk fegyverként használja az illegális bevándorlókat annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra és az uniós tagállamokra. Arra szólították fel az uniós szerveket, segítsenek a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók ügyének kezelésében.

Iraki menekültekkel teszteli az EU-t Fehéroroszország

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Andrzej Duda lengyel elnök telefonon egyeztetett hétfőn litván hivatali partnerével, Gitanas Nausedával a migrációs válságról. Jakub Kumoch, a varsói elnöki hivatal külpolitikai irodáját vezető államtitkár a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Duda szolidaritást és segítséget ígért Nausedának a válság kezelésében.

Litvánia nagyon nehéz helyzetben van, hiszen Fehéroroszország élő pajzsként kezeli a migránsokat – mondta Kumoch, hozzátéve: olyan értesülései is vannak, hogy fehérorosz oldalról néha fegyveres kényszerrel viszik a bevándorlókat a lengyel határhoz.

Az államtitkár szerint az ilyen eljárások a legrosszabb rezsimekre emlékeztetnek, és az emberi méltóság iránti tisztelet hiányáról tanúskodnak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »