Évről évre egyre pusztítóbbak a tűzvészek Amerikában

2020 több szempontból is a valaha volt egyik legrosszabb évnek mondható, és az Egyesült Államok különösen megszenvedi. A tűzvészek esetében sincs ez másképp: a “szezon” még épphogy csak a felénél jár, de Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban a lángok már hektárok millióit perzselték fel, egész közösségeket elpusztítottak és több százmilliárd dolláros kárt okoztak.

Bár mondhatni megszokottá vált, hogy minden évben tűzvészek pusztítanak az USA nyugati partvidékén, az éghajlatváltozás mára sokkal gyakoribbá és nagyobb volumenűvé tette a tüzeket, valamint táplálta az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokat és az aszályokat, amelyek lehetővé teszik a lángok gyorsabb terjedését.

Idén azonban megdőlt a negatív rekord: szinte az egész nyugati térség érintett, öt kisebb várost teljesen elemésztett a tűz, s attól lehet tartani, hogy rekordmagas lesz a természeti katasztrófák halálos áldozatainak száma is, miközben a füst miatt a levegő minősége is jelentősen megromlott.

A CNBC elemzése kimutatta, hogy a National Interagency Fire Center (NIFC) adatai szerint a tűzesetek nagysága és hatása évről évre fokozódik (megismételjük, az idei bozóttűz-sorozatnak még messze nincs vége):

Bár az elmúlt években csökkent a tűzesetek száma az Egyesült Államokban, az éghajlatváltozás miatt mégis nagyobbak és intenzívebbek voltak, így nagyobb területet pusztítottak el, különösen aszály esetén. És noha vannak kirívó esetek, a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a bozóttűz-szezon országszerte egyre pusztítóbbá válik; növekszik az egyes tüzek által felperzselt területek száma.

Emellett van egy másik tényező, amely súlyosbítja a tüzek terjedését: az, hogy egyre többen költöznek a legsérülékenyebb vidéki területekre. Ha ugyanis itt növekszik a népesség, az együtt jár a gyúlékony anyagok megnövekedésével. Kaliforniában például a tüzek soha nem látott vagyonvesztéssel jártak az elmúlt években, s gyakran kifejezetten a vidéki területek voltak a leginkább érintettek.

“Az emberek nagy szerepet játszanak. Nem csak azért, mert esetleg ők okozzák a tüzeket, hanem már csak azáltal is, hogy hol élnek, vagy hogy olyan területekre költöznek, ahol nagy eséllyel történnek katasztrófák” – magyarázta Carrie Bilbao, a NIFC szóvivője.

Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban teljes városokat pusztítottak el az idei tűzvészek, amelyek közül sokat nem sikerült megfékezni. Legalább 36 ember vesztette életét, és közel két tucatnyian eltűntek.

Kalifornia tűzoltósága, a Cal Fire szerint jelenleg is több mint 17 000 tűzoltó harcol 25 súlyos tűzesettel az államban, ahol az idén több mint 3,3 millió hektár leégett, ami minden idők negatív rekordja. Emellett Washingtonban is megdőlhet a 2002-es rekord – ez attól függ, hogy sikerül-e megfékezni a lángokat.

Kaliforniában az állam történelmének 20 legnagyobb tűzvésze közül öt ebben az évben történt – állítja a Cal Fire, hozzátéve, hogy mind az öt jelenleg is ég.

Gavin Newsom, az állam kormányzója szerint sürgősen tenni kell a klímaváltozás ellen, mert – mint fogalmazott – “amit itt tapasztalunk, az vár mindenkire Amerika-szerte, hacsak nem sikerül összefognunk a klímavédelem érdekében”.

Newsom egyébként éppen szerdán írt alá rendeletet arról, hogy Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását, mondván “ez a leghatásosabb lépés, amelyet az állam megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »