Tovább nőnek a vagyoni különbségek az USA-ban

Az Egyesült Államokban hosszú évek óta nő a társadalmi szakadék a szegények és a gazdagok között. Mostanra ez odáig fajult, hogy a teljes amerikai középosztálynak kevesebb vagyona van, mint a felső 1 százaléknak.

Júniusban az amerikai háztartások középső 60%-ának (a közgazdászok szerint ez a 60% jelenti a középosztályt) összesített vagyona a nemzeti vagyon 26,6%-át tette ki, ami a Federal Reserve adatai alapján három évtizede a legrosszabb arány. Ezzel szemben a szupergazdagok részesedése 27% volt.

Az adatok jó rálátást adnak a középosztály évek óta tartó „lejtmenetére”, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy nőtt a választók elégedetlensége. A koronavírus-járvány pedig – a több milliárd dolláros kormányzati segélycsomag ellenére – láthatóan csak rontott helyzeten.

Noha a „középosztály” kifejezés számos különböző jelentéssel bír az emberek számára, sok közgazdász a jövedelmet használja a csoport meghatározására. A középső 60% 77,5 millió családot jelent, akik évente 27 000-141 000 dollár között keresnek. Részesedésük a vagyon három fő kategóriájában – ingatlanok, részvények és magánvállalkozások – egy generáció alatt jelentősen csökkent. Ez nagymértékű bizonytalanságot okozott, lévén kevesebb anyagi tartalékuk volt, ha (vagy amikor) elveszítették az állásukat.

A felső 1% mintegy 1,3 millió háztartást képvisel – ők azok, akik több mint 500 000 dollárt keresnek évente.

Az, hogy az amerikai vagyon nagy része a lakosság töredékének kezében összpontosul, számos politikai vitát is szült az évek folyamán. Joe Biden elnök ezt egy, a dolgozó és középosztálybeli családokat segítő, 3,5 ezer milliárd dolláros csomaggal kívánja orvosolni, amely egyúttal magába foglalja a magas jövedelmű embereket sújtó adóemelést is.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: valószínűleg bukta oroszországi üzemét a Volkswagen

A hét első kereskedési napját Európában teljes mértékben a Credit Suisse UBS általi átvételére adott reakciók határozzák meg. Bár a kereskedés eléggé pesszimistán indult, a délelőtt folyamán már egyértelmű visszapattanás volt látható. A befektetők figyelme most arra irányul, hogy a Wall Street hogyan reagál a felvásárlásra és a Credit Suisse kockázatos kötvényeinek lenullázására.

Read More »

Észak-Korea megregulázására szólított fel a G7-csoport és az EU

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az Európai Unió közös állásfoglalásában a tárcavezetők kijelentették: tavaly óta Észak-Korea fokozta a helyzet elmérgesedéséhez vezető tevékenységét a soha nem látott mennyiségű ballisztikus rakéta kilövésével.

Read More »