Tovább nőnek a vagyoni különbségek az USA-ban

Az Egyesült Államokban hosszú évek óta nő a társadalmi szakadék a szegények és a gazdagok között. Mostanra ez odáig fajult, hogy a teljes amerikai középosztálynak kevesebb vagyona van, mint a felső 1 százaléknak.

Júniusban az amerikai háztartások középső 60%-ának (a közgazdászok szerint ez a 60% jelenti a középosztályt) összesített vagyona a nemzeti vagyon 26,6%-át tette ki, ami a Federal Reserve adatai alapján három évtizede a legrosszabb arány. Ezzel szemben a szupergazdagok részesedése 27% volt.

Az adatok jó rálátást adnak a középosztály évek óta tartó „lejtmenetére”, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy nőtt a választók elégedetlensége. A koronavírus-járvány pedig – a több milliárd dolláros kormányzati segélycsomag ellenére – láthatóan csak rontott helyzeten.

Noha a „középosztály” kifejezés számos különböző jelentéssel bír az emberek számára, sok közgazdász a jövedelmet használja a csoport meghatározására. A középső 60% 77,5 millió családot jelent, akik évente 27 000-141 000 dollár között keresnek. Részesedésük a vagyon három fő kategóriájában – ingatlanok, részvények és magánvállalkozások – egy generáció alatt jelentősen csökkent. Ez nagymértékű bizonytalanságot okozott, lévén kevesebb anyagi tartalékuk volt, ha (vagy amikor) elveszítették az állásukat.

A felső 1% mintegy 1,3 millió háztartást képvisel – ők azok, akik több mint 500 000 dollárt keresnek évente.

Az, hogy az amerikai vagyon nagy része a lakosság töredékének kezében összpontosul, számos politikai vitát is szült az évek folyamán. Joe Biden elnök ezt egy, a dolgozó és középosztálybeli családokat segítő, 3,5 ezer milliárd dolláros csomaggal kívánja orvosolni, amely egyúttal magába foglalja a magas jövedelmű embereket sújtó adóemelést is.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »