Friss hírek

Új csúcson járnak a járványmutatók Oroszországban

Közel 600 ezres új csúcsot ért el Oroszországban az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a napi halálozási mutató is rekordot döntött: egy nap alatt 828-an hunytak el a járvány következtében a hivatalos adatok szerint. 

A halálozások száma immár negyedik napja meghaladja a nyolcszázat. A járvány kezdete óta 202 273-an haltak bele a Covid-19-be az orosz operatív törzs adatainak megfelelően – ez azonban nem feltétlenül egyezik a valós számokkal, az orosz állami statisztikai szolgálat (Roszsztat) ugyanis még májusban közölt egy 248 ezres adatot, amikor az operatív törzs szerint még csak 110 ezer halálozás történt.

Az igazolt fertőzöttek száma 21 397-tel 7 376 374-re emelkedett. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az országban 599 493 aktív esetet tartanak számon – ez is rekord, immár meghaladja az előző hullám során elért 563 ezres csúcsot.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Oroszországban. Forrás: Worldometers

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 188,7 millió, az elmúlt napon pedig 539 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 254 083 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Alekszandr Gincburg, a Covid-19 elleni első orosz oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója egy pénteki tanácskozáson kijelentette, hogy a Szputnyik V után a páciensek “bármelyik” széles körben alkalmazott vakcinával újraolthatók az új koronavírus ellen. Az akadémikus konkrétan a Modernát, a Pfizert és az AstraZenecát nevezte meg. Hozzátette, hogy az ezen oltóanyagok által okozott esetleges mellékhatásokért a gyártó viseli a felelősséget.

Oroszországban nagyon alacsony az oltási hajlandóság, mindössze a teljes lakosság 28,29%-a kapta meg a védettséghez szükséges oltóanyag-adagokat, legalább egy oltással pedig a lakosság további 4,11%-a rendelkezik.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »