Friss hírek

Mégis elfogadhatják Olaszországban a keleti vakcinákat

Az olasz egészségügyi minisztérium a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében az orosz Szputnyik V, valamint a kínai oltóanyagok engedélyezését tervezi az országban dolgozó külföldi – többségében kelet-európai – munkavállalók esetében, a védettségi igazolás kötelezővé tételével egy időben – közölték a szakszervezetek a sajtóval csütörtökön.

Az érdekképviseletek jelezték, hogy a keleti vakcinák elfogadása nélkül az azokkal bíró munkavállalók nem tudnak védettségi igazolást felmutatni, ami péntektől kötelező lesz a munkavégzéshez. A kormány ezért minél gyorsabban engedélyezni készül a Szputnyik V-t, valamint a kínai vakcinákat is a kelet-európai dolgozók esetében – írta az olasz sajtó.

A kormányrendelet, amely szerint az állami és a magánszektorban dolgozók is kizárólag védettségi igazolással állhatnak munkába, október 15-én lép életbe. Védettségnek számít, ha:

  • valaki már legalább egy oltásban részesült;
  • átesett a betegségen;
  • vagy negatív teszteredményt mutat fel.

A védettség nélküli dolgozókat a munkaadónak fizetés nélküli szabadságra kell küldenie.

A szakszervezetek adatai szerint a kikötőkben, a fuvarozásban és a családoknál háztartási segítőként vagy idősgondozóként dolgozó, többségében kelet-európai munkavállalók közül sokan az Európai Unióban, így Olaszországban sem elfogadott vakcinákat vettek fel. Ha az egészségügyi hatóságok nem fogadják el az oltásukat, akkor péntektől nem állhatnak munkába. Egy részüket feketén foglalkoztatják. Ellenőrzés esetén a munkaadót és a munkavállalót is alkalmanként 400 eurótól egészen 1500 euróig terjedő bírsággal sújthatják.

Az áruszállításban dolgozókat tömörítő szakszervezetek 330 ezerre teszik az olaszországi utakon dolgozó fuvarozók létszámát, akiknek mintegy harminc százaléka vagy nem vett fel még egy adag oltást sem, vagy – kelet-európairól lévén szó – Szputnyik V-t, illetve kínai oltást kapott. A családoknál dolgozók között közel egymillió külföldi munkavállaló van hasonló helyzetben, többségében ukrán, ázsiai és afrikai emberekről van szó.

Ezzel egy időben San Marino Köztársaság bejelentette, hogy az olasz kormány év végéig meghosszabbította a miniállamban használt Szputnyik V elfogadását, vagyis az Olaszországba átlépő vagy ott dolgozó San Marinó-iak az orosz vakcinával is igazolhatják védettségüket.

További sztrájkokra lehet számítani

A védettségi kötelezettség pénteki bevezetésekor az ország több ágazatában sztrájkra készülnek az intézkedéssel szemben. Trieszt és Genova kikötőjét a dolgozók le akarják zárni, és a fuvarozók demonstrációi miatt fennakadás lehet az országutakon és autósztrádákon.

A kikötők forgalma adja az olasz GDP három százalékát, 2019-ben az áruforgalom megközelítette a 480 millió tonnát, melynek tizennyolc százaléka Kínából érkezett Európa többi térsége felé. A trieszti kikötőben dolgozó 950 emberből 380-an nem tudják igazolni a védettségüket. Szakszervezeteik bejelentették, hogy péntek reggel blokáddal elzárják a kikötőbe való belépést.

Mario Draghi miniszterelnök egyeztetésre hívta az érdekképviseleteket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »