Már az USA-ban bányásszák a legtöbb bitcoint

Miután Kína az elmúlt hónapokban elkezdett a korábbinál erőteljesebben fellépni a kriptovaluták bányászata és kereskedelme ellen, a kriptobányászat más országokba vándorolt. 

Kínában a hatóságok már 2017-ben szűkítették a kriptovaluták mozgásterét, többek között bezáratták a helyi kriptovaluta-váltókat és megtiltották az új kriptoeszközök kibocsátását, de az eszközök bányászata és kereskedelme ennek ellenére tovább virágzott. Komolyabb változások idén tavasszal történtek, amikor tovább szigorították a szabályozást.

Egyrészt figyelmeztették a pénzügyi intézményeket arra, hogy ne bonyolítsanak le kriptovalutákkal kapcsolatos ügyleteket, ideértve a hagyományos valuták kriptovalutákra történő váltását is, másrészt pedig tartományonként eltérő időzítéssel, de fokozatosan betiltották a “bányák” működését is.

Ennek a folyamatnak az lett az eredménye, hogy a kriptobányászok más országokba helyezték át működésüket, többek között Kazahsztánba és az Egyesült Államokba, és mára az USA  vált a világ legnagyobb “kriptovaluta-kitermelőjévé”. Az Egyesült Államok részesedése a globális kriptobányászatból pár hónap alatt 17%-ról 35%-ra nőtt, míg Kazahsztán a második helyre ugrott 18%-kal, a korábbi 10%-ról.

Az, hogy ez jó-e az országoknak, nézőpont kérdése, ugyanis a kriptobányászat rengeteg energiát emészt fel. A kriptovaluták környezeti hatásairól itt írtunk részletesen.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: Instagram / FT / Kitekintő

 

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »