Friss hírek

Már az USA-ban bányásszák a legtöbb bitcoint

Miután Kína az elmúlt hónapokban elkezdett a korábbinál erőteljesebben fellépni a kriptovaluták bányászata és kereskedelme ellen, a kriptobányászat más országokba vándorolt. 

Kínában a hatóságok már 2017-ben szűkítették a kriptovaluták mozgásterét, többek között bezáratták a helyi kriptovaluta-váltókat és megtiltották az új kriptoeszközök kibocsátását, de az eszközök bányászata és kereskedelme ennek ellenére tovább virágzott. Komolyabb változások idén tavasszal történtek, amikor tovább szigorították a szabályozást.

Egyrészt figyelmeztették a pénzügyi intézményeket arra, hogy ne bonyolítsanak le kriptovalutákkal kapcsolatos ügyleteket, ideértve a hagyományos valuták kriptovalutákra történő váltását is, másrészt pedig tartományonként eltérő időzítéssel, de fokozatosan betiltották a “bányák” működését is.

Ennek a folyamatnak az lett az eredménye, hogy a kriptobányászok más országokba helyezték át működésüket, többek között Kazahsztánba és az Egyesült Államokba, és mára az USA  vált a világ legnagyobb “kriptovaluta-kitermelőjévé”. Az Egyesült Államok részesedése a globális kriptobányászatból pár hónap alatt 17%-ról 35%-ra nőtt, míg Kazahsztán a második helyre ugrott 18%-kal, a korábbi 10%-ról.

Az, hogy ez jó-e az országoknak, nézőpont kérdése, ugyanis a kriptobányászat rengeteg energiát emészt fel. A kriptovaluták környezeti hatásairól itt írtunk részletesen.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: Instagram / FT / Kitekintő

 

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »