Friss hírek

Tovább gyűlnek a viharfelhők a román kormányalakítás körül

A román államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyszínű USR-kormányt javasol, ha nem kezdődnek érdemi tárgyalások a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) a korábbi jobbközép koalíció helyreállítása érdekében – írta a Hotnews.ro hírportál szerdán Dan Barnát, az USR alelnökét idézve.

A korábbi, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormányból kilépett és azt ellenzéki segítséggel megbuktató USR politikusát arra reagáltatták, hogy a PNL vezetősége kedd esti ülésén úgy döntött: a PNL nem támogat olyan kormányt, amelyet Ciolos vezet.

A PNL-t vezető Citu “udvariasságból” részt vesz a szerda esti pártelnöki találkozón, de csak azért, hogy tájékoztassa Ciolost: a tavaly decemberben kötött hárompárti koalíciós megállapodás érvényét vesztette, miután az USR megszavazta a Citu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt. A megállapodásban egyébként is az szerepelt, hogy a legnagyobb párt, a PNL adja a miniszterelnököt – mutatott rá a PNL főtitkára.

Korábban az RMDSZ is jelezte: kevés esélyt lát a koalíció újjáépítésére, egy egyszínű USR-kormány beiktatását pedig nem szavazza meg.

Az USR alelnöke szerint Ciolos akár már péntekig, de legkésőbb hétfőig összeállíthatja az USR-kormány névsorát és politikai programját, amennyiben elutasításba ütközik a jobbközép koalíció helyreállítására tett javaslata.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Korábban a miniszterelnök-jelölt nem adott egyértelmű választ arra, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) is megkeresi-e egy kisebbségi USR-kormány beiktatása érdekében, amennyiben nem sikerül helyreállítania a jobbközép koalíciót. Egy keddi televíziós nyilatkozatában már úgy fogalmazott: “nem kizárt”, hogy azoknál a pártoknál keressen támogatást, amelyekkel “alkalmilag” összefogott a Citu-kabinet megbuktatása érdekében, de ez mindenképpen azt jelentené, hogy az USR által összeállított, konkrét reformokat tartalmazó kormányprogram végrehajtásához keres parlamenti támogatást.

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »