Román kormányválság: egyelőre nincs miniszterelnök-jelölt

Mivel a román parlamentben jelenleg nem létezik kormánytöbbség, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem tesz javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére a román elnöki hivatalban hétfőn kezdődő kormányalakítási egyeztetésen – jelentette be pénteken a PNL.

Előzőleg a párt végrehajtó testülete azt közölte, hogy frissen megválasztott elnöke, a kedden megbuktatott Florin Citu ügyvivő miniszterelnök számára kér újabb kormányalakítási megbízást az államfőtől. A péntek délutáni pontosítás szerint továbbra is Citu a párt miniszterelnök-jelöltje, de a konzultációsorozat hétfői fordulójában csak akkor javasolják a posztra, ha időközben parlamenti többséget tudnak kialakítani.

A román média egy része úgy értelmezte a visszakozást, hogy a PNL a kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követelésének engedve utat nyitott a – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly decemberben alakult – jobbközép kormánykoalíció helyreállítása előtt. A Citu-kabinetet az ellenzéki pártokkal közösen megbuktató USR ugyanis mindvégig azt állította, hogy folytatná a közös kormányzást, de Citu nélkül.

Mások szerint a javaslat visszavonását Klaus Iohannis államfő kérhette volt pártjától taktikai okokból, hogy egy esetleges “áldozati” – a parlament által visszautasítandó – miniszterelnök-jelölt után Citu legyen az államfő második jelöltje, akinek kénytelen lesz a törvényhozás bizalmat szavazni, ha nem akarja azt kockáztatni, hogy alig egy évvel a választások után feloszlassák a parlamentet.

A PNL volt egyébként az egyetlen olyan párt, amely megnevezte jelöltjét a miniszterelnöki posztra. A legnagyobb frakcióval rendelkező, 2019 óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) előrehozott választásokat szorgalmaz, a nacionalista, ellenzéki AUR pedig nemzeti egységkormányt. A koalíció helyreállítását szorgalmazó USR azért nem javasolt senkit, mert elismeri, hogy egy jobbközép kormány élére a nagyobb frakcióval rendelkező PNL-nek kellene – a koalíciós partnerek által is elfogadott – miniszterelnököt jelölnie.

Klaus Iohannis államfő hétfőn kezdi meg a kormányalakítási egyeztetést a parlamenti frakciókkal. Az elnök csütörtökön higgadtságra intette az egymást támadó pártokat, és arra figyelmeztette őket: sokáig csak ügyvivő kormánya maradhat az országnak, ha nem képesek megegyezni.

Forrás: MTI

Friss hírek