A Kínai Kommunista Párt érdekei szerint alakul át a hongkongi választási rendszer

A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága kedden egyhangúlag megszavazta a hongkongi választási törvény módosításáról szóló tervezetet, amely alapján a hongkongi törvényhozói tanács a város lakói által megválasztott tagjainak száma jelentősen csökken – jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A kedden elfogadott tervezet alapján a hongkongi kormányzót kijelölő választási bizottság 40 tagot delegálhat majd a hongkongi törvényhozói tanácsba, amelynek létszámát 70-ről 90-re bővítik. A zömében Peking-barát tagokból álló választási bizottságot pedig 300 fővel növelik egy újabb, a “nemzeti szervezeteket” tömörítő szektor hozzáadásával, amivel a bizottság tagjainak száma 1500-ra emelkedik.

A pekingi központi kormányzat korábban azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy a Hongkongban 2019-ben kibontakozott, kormányellenes tüntetéshullám után biztosítsák, hogy a várost “hazafiak” irányítsák. A “hazafit” kínai illetékesek a Kínai Kommunista Párt iránt elkötelezett, Peking Hongkong feletti fennhatóságát elismerő emberként definiálják. Egyes megfigyelők szerint a reformokat követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A tervezetet több más ország kritizálta amiatt, mert szerintük az a központi kormányzat által elfogadott irányelvekkel ellentétes nézetek elfojtását célozza. Az Európai Unió a tervezet előterjesztéséről szóló, március 5-én tett pekingi bejelentésre reagálva úgy foglalt állást, hogy a reformok elfogadásának messzemenő negatív következményei lehetnek a demokratikus elvek érvényesülésére és a demokratikusan megválasztott képviselőkre nézve, továbbá ellentétes lenne a Hongkongot érintő korábbi választási reformokkal, és szembe menne az alaptörvényben foglalt általános választójog bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalásokkal.

A változásokat az is jól jelzi, hogy Hongkong március elején lekerült a Heritage Foundation washingtoni székhelyű agytrösztnek a világ legszabadabb gazdaságait rangsoroló listájáról, miután a különleges státusszal bíró várost az idén első alkalommal már Kína alá sorolták be.

Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján elmondta: azt tűzte ki célul, hogy április közepéig előterjeszthessék a törvényt a helyi törvényhozásban, és azt május végéig megszavazzák. Ezt követően a választási bizottság szeptemberben dönthetne a jelölésekről, a tavaly szeptemberről a koronavírus-járvány miatt eredetileg egy évre elhalasztott törvényhozó tanácsi választásokat pedig decemberben tartanák meg. Hozzátette: az új kormányzó személyéről jövő márciusban döntenének.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek