Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán mintegy 15 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak a mexikói Ciudad Acuñaból az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok nem örülnek folyamatos menekültáradatnak, és Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Hétfőn 320 menekült repült vissza hazájába három járattal, kedden pedig további hat gépet indítanak útnak az amerikai hatóságok. A szemléletváltást tükrözi az is, hogy vasárnap lezárták a határt, és azokat, akik nem a hivatalos határátkelőn, hanem a folyón próbálnak átjutni, azonnal visszafordítják.

Az utolsó olyan eset, amikor az USA lehetőséget sem adott menekültkérelmek beadására, 1992-ben volt, amikor az amerikai parti őrség szintén Haitiből induló menekülteket fogott el a tengeren.

A gyors, menekültkérelem benyújtása nélküli kitoloncolásokat egyébként egy 2020 márciusában, még Donald Trump által bevezetett járványügyi rendelkezés teszi lehetővé. Ezen Joe Biden csak annyit változtatott, hogy a kísérő nélküli gyermekekre ne vonatkozzon a szabályozás.

A teljes riport az ABC News oldalán, angol nyelven olvasható.

Forrás: ABC News / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »