Friss hírek

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán mintegy 15 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak a mexikói Ciudad Acuñaból az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok nem örülnek folyamatos menekültáradatnak, és Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Hétfőn 320 menekült repült vissza hazájába három járattal, kedden pedig további hat gépet indítanak útnak az amerikai hatóságok. A szemléletváltást tükrözi az is, hogy vasárnap lezárták a határt, és azokat, akik nem a hivatalos határátkelőn, hanem a folyón próbálnak átjutni, azonnal visszafordítják.

Az utolsó olyan eset, amikor az USA lehetőséget sem adott menekültkérelmek beadására, 1992-ben volt, amikor az amerikai parti őrség szintén Haitiből induló menekülteket fogott el a tengeren.

A gyors, menekültkérelem benyújtása nélküli kitoloncolásokat egyébként egy 2020 márciusában, még Donald Trump által bevezetett járványügyi rendelkezés teszi lehetővé. Ezen Joe Biden csak annyit változtatott, hogy a kísérő nélküli gyermekekre ne vonatkozzon a szabályozás.

A teljes riport az ABC News oldalán, angol nyelven olvasható.

Forrás: ABC News / Instagram

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »