Újra kötelező lesz Bécsben az FFP2-es maszk

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedden. A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.

Hozzátette: „már most ott tartunk, hogy műtéteket kell elhalasztani, ezért nem várhattunk tovább”. A cél egyrészt a járványgörbe ellaposítása, másrészt a lakosság átoltottságának növelése. A rendelkezés értelmében október elsejétől:

  • Az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket – függetlenül attól, hogy beltéri vagy kültéri – a fővárosban már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják.
  • A kereskedelmi egységekben, hivatalokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedésben mindenütt és mindenkinek kötelező lesz a nagyobb biztonságot nyújtó FFP2-es maszk viselése.
  • Az éttermek, edzőtermek, sport- és kulturális létesítmények – a védettségi igazoláson túlmenően – már csak negatív PCR-tesztet fogadhatnak majd el, tehát az antigén gyorstesztek októbertől nem jogosítanak belépésre.

Ludwig elmondta, hogy a jelenleg kórházban ápolt Covid-betegek átlagéletkora 48 év. A normál osztályon kezeltek 80 százaléka, míg az intenzív kezelésre szorulók 90 százaléka nincs beoltva. Követendő példaként Dániát említette, ahol a lakosság átoltottsága 80 százalék fölött van, és ennek eredményeképp megszüntethették a járványügyi korlátozásokat.

A szigorú intézkedésekkel és a mindenki számára könnyen elérhető oltási lehetőségek megteremtésével Bécs városvezetése azokat kívánja megszólítani, akik nem elvi okokból utasítják el a védőoltást. A rendelkezés egyelőre november elsejéig lesz érvényben.

A 9,2 millió lakossal rendelkező Ausztriában eddig 5 669 958 ember kapta meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 355 022-en. Az elmúlt 24 órában 1 240 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 726 674 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 897, az intenzív kezelésre szorulók 214-en vannak, az aktív fertőzöttek száma 22.156 fő.

Aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában. Forrás: Worldometers

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »